Børn og iPad – Her Er Nogen Gode Tips

 

Ca. 90 procent af de danske børn har adgang til en iPad/tablet i hjemmet, og en stor del af børnene mellem 3 og 12 år har endda deres helt egen tablet. Danske børnefamilier ligger således i toppen sammenlignet med resten af de Nordiske lande, når det gælder børns adgang til digitale enheder.

 

Mange forældre har et såkaldt had-kærlighedsforhold til deres børns brug af iPad/tablets. På den ene side kan den lille tablet-computer være en fantastisk babysitter, der frigør dig som forældre til at nå andre af hverdagens gøremål. På den anden side er der risikoen for, at dit barn bruger så meget tid på at spille, se film og lave andre aktiviteter på deres iPad, at mange forældre er bekymrede for, at den stjæler værdifuld tid fra børnene. Tid, der kunne bruges på at røre sig og udvikle sig, på rigtig leg og rigtigt samvær med andre børn.

 

Hvis børnene sidder foran deres tablet i for lang tid, kan konsekvensen være, at de bliver inaktive, og i yderste tilfælde har svært ved at socialisere sig i den virkelige verden. Inaktive børn bliver sløve og glemmer simpelthen at lege, og så mister de ofte kreativiteten. Konsekvensen kan også være, at dit barn bliver vant til at blive underholdt uden at være sammen med andre mennesker. De kan leve en stor del af deres sociale liv i cyberspace.

 

Men børns brug af iPad behøver ikke nødvendigvis være et problem, men kan tværtimod blive en katalysator for nye fællesskaber og fysiske aktiviteter, såfremt du hjælper dit barn med at bruge iPad/tablet på den rigtige måde. Hvis de digitale værktøjer bruges rigtigt, kan de nemlig skabe nye fællesskaber og blive springbræt til fysisk leg og social aktivitet.

 

Men det er vigtigt, at Vi forældre engagerer os i vores børns brug af iPad lige som alt andet, de laver. Det er vigtigt, at vi går ind i vores børns brug af iPad på linje med andre ting som vores børn foretager sig i deres dagligdag, og ikke bare lader iPaden være en slags “børnepasningsmaskine”.

 

Der er masser af apps og funktioner til iPad’en, der kan stimulere dit barn til kreativitet og opfindsomhed – og faktisk også til fysiske og sociale aktiviteter. Dem skal vi udforske sammen med vores børn på linje med, at vi bygger Lego eller lægger et puslespil sammen med vores barn. Og så skal vi også være fokuseret på, at tilbyde vores børn alternative måder at lege med deres iPad, så det eksempelvis også involverer fysisk aktivitet sammen med tabletten.

 

Et oplagt eksempel er jo Pokamon Go, hvor tabletten netop kan kombineres med fysisk aktivitet for dit barn. Eksempel kan man også bruge iPad’en til at tage med i skoven, og bruge til at tage billeder af blomster, planter og dyr med. Pointen er, at iPad’en er en enhed, der både rummer funktioner som foto- og filmkamera, lydoptager, leksikon, tegneprogram og meget andet, der kan inddrages på en god måde, i børns leg og sociale aktiviteter.

 

Børn og iPad – Her er nogen gode tips til at styre forbruget af dit barns iPad/tablet:

 

  • Lav ikke deciderede forbud, men tal i stedet med dit barn om, hvad I gerne vil lave sammen. Så finder dit barn helt automatisk ud af, at den sociale aktivitet sammen er sjovere end iPaden. Som nævnt, kan man også lave nogen aktiviteter sammen, hvor iPad’en indgår som en integreret del af den sociale aktivitet.
  • Børn er forskellige, så du må observere dit barn, for at finde ud af, om det vil være en god ide at styre/begrænse dit barns brug af iPad/tablet.
  • Såfremt du har brug for at styre dit barn forbrug af tablet/iPad, så kan det være en god ide, at dit barn selv kan følge med i (evt. via et æggeur), hvor lang der er tilbage at bruge på iPad’en, så dit barn selv kan være med til at planlægge brugen, følge med, og er forberedt, når iPad tiden er opbrugt.
  • Som forældre er du dit barns vigtigste forbillede, så derfor skal du som voksen også begrænse brugen af at sidde med din computer og tablet, når børnene er til stede.
  • Pak hjemmets tablets væk på visse tidspunkter af dagen, så de ikke ligger og indbyder til at blive brugt. Tablets er den nemme løsning, men du behøver ikke at gøre den endnu nemmere.

 

Endvidere viser undersøgelser, at et decideret overforbrug af digitale enheder fører til en markant lavere søvnmængde, lavere søvnkvalitet, og et generelt højere træthedsniveau i dagtimerne. Samtidig viser resultaterne, at børn med adgang til mobile enheder inden sengetid også har to til tre gange større risiko for at opleve markant udmattelse og træthed i løbet af en almindelig skoledag. For lidt nattesøvn for børn kan derfor være meget skadeligt, og det kan de digitale enheder være en meget stor årsag til, og det kan gå ud over koncentrationsniveauet i skolen, og som følge heraf nedsætte dit barns indlæringsevne i skolen.

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews