Bowling – En Voksende Sport i Danmark

 

De fleste af os danskere forbinder ofte bowling med weekendhygge, julefrokoster og børnefødselsdage, men for nogle er bowling faktisk også en seriøs sport, der dyrkes på eliteplan, og Danmark har faktisk nogen af Europas bedste bowlere. I Danmark er bowling sporten på hastig fremmarch og de senere år har Danmark vundet både EM og VM guld.

 

At være en god bowler kræver ligesom anden elitesport hård og seriøs træning, hvor man som elite bowler blandt andet lægger stor vægt på banens underlag og kuglens tyngde, når man skal ud i konkurrencer. Selvom bowling er en individuel sport, hvor en persons score kun afhænger af personens egen præstation, så lægger man vægt på i bowling miljøet, at bowling sporten også er en social sport, hvor der også skal være plads til 3. halvleg, hvor man ofte hygger sammen.

 

Når man kommer op på et vist niveau betyder det stort set alt, at man har det rigtige udstyr, og for en elitespiller vil det at skulle spille med de samme bowlingkugler, som vi andre spiller med, når vi er ude til fredagshygge, svare til, at en elite fodboldspiller render rundt og spiller i træsko.

 

Introduktion til bowling

Bowling går ud på at rulle bowlingkuglen ned ad banen med en længde på 18,3 meter fra overtrædelsesstregen og ned til den forreste af i alt 10 kegler, der står placeret i en trekant, og vælte så mange kegler som muligt. Før overtrædelseslinjen er der tilløbsbanen, hvor der er markeringer på tilløbet, der kan hjælpe med at vise, hvor man skal placere sine fødder i udgangsstillingen. Langs begge bowlingbanens sider er der en rende eller grøft, der opsamler kugler, der ikke kan holdes på banen og kommer for langt ud til siden. Renden har en dybde på 10 cm og og en bredde på 23 cm.

Man spiller med specielle bowlingsko, der har en konstrueret glidesål under forfoden, der gør, at du kan glide i det sidste skridt ved dit tilløb, som giver den bedste afvikling af rullet.

 

Regler og pointgivning i bowling

Bowling er et spil med relativt simple regler. Spillet går i sin enkelthed ud på at rulle bowlingkuglen ned af bowlingbanen, og vælte så mange kegler som muligt. En spilserie består af 10 runder.

I første rul skal bowleren forsøge at vælte alle 10 kegler samtidigt. Hvis det lykkes i første rul kaldes det en strike og runden er færdigspillet. Hvis der stadig er kegler tilbage efter første rul, spilles anden kugle, og hvis resten af keglerne væltes i andet rul kaldes det en spare. Hvis der efter andet rul stadig er kegler tilbage, så kaldes det en miss.

En strike giver dig 10 point plus det antal kegler, du vælter i de to næste rul. En spare giver dig 10 point plus det antal kegler, du vælter i det næste rul – dvs. her tæller kun én ekstra kugle med.

Slår man en strike eller en spare, kan man ikke udregne sine point, før man har spillet endnu en runde. Det skyldes, at bonuspoint beregnes ud fra det resultat, man opnår i næste runde.

 

Eksempel med strike – Man laver en strike i første runde (hvorved turen er slut, uden at der bliver tilskrevet point til runden). I næste runde vælter man i første forsøg 6 kegler og i det andet rul 2 kegler. Herved bliver der tilskrevet 10+6+2=18 point i første runde og 6+2=8 for anden runde, hvilket betyder at man samlet har 18+8=26 point stående efter de 2 første runder.

Eksempel med spare – Man laver en spare i første runde og i næste runde vælter man i første forsøg 6 kegler og i det andet 2. Herved bliver der tilskrevet 10+6=16 point i første runde og 6 + 2 = 8 point for anden runde. Dette betyder, at man har 18+6=24 point stående efter de 2 første runder.

 

Den højeste score, som man kan opnå i en serie, er 300 point, og til dette kræves 12 strikes i træk, hvilket sker yderst sjældent. En serie består som nævnt af 10 runder. De første 9 runder består af 2 forsøg. Den 10. runde er lidt speciel idet den kan bestå af 2 eller 3 forsøg. Hvis man slår en strike i tiende rundes første rul, får man tildelt to ekstra rul. Og slår man en spare i sidste runde, får man kun et ekstra rul.

——————————

Thomas Larsen er den eneste i Danmark, der er fuldtids professionel bowlingspiller, og når han ikke er til turneringer, så træner han dagligt ca. 3 timer efterfulgt af 1-2 timers styrketræning. Så har man en ide om, at bowling på eliteplan er seriøst, og hvor meget det kræver, såfremt man gerne vil være rigtig god til bowling.

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews