Er Min Computer Blevet Hacket – Her Er Nogen Gode Tips

 

Er min computer blevet hacket ? Her er nogen indikationer på, at din computer måske er blevet hacket:

 

  • Pludselig dukker der en dialogboks op, som fortæller, at den er fra et antivirusprogram, som du ikke har installeret, og boksen fortæller dig typisk, at du har en masse virus på din computer – dette kan være et tegn på, at din computer er blevet hacket.
  • En anden indikation kan være, at der lige pludselig er installeret mærkelige værkstøjslinjer på din computers browser. Sammen med disse værktøjslinjer sker der typisk det, at du automatisk bliver sendt videre til websider, som du ikke har indtastet i computers adresselinje. Begge dele er klare indikationer på, at der er noget helt galt med din computer.

 

Ovennævnte eksempler er nogen af de ting, der kan indikere, at din computer er blevet hacket. Hvis ovennævnte sker, eller din computer i det hele taget begynder at opfører sig mærkeligt, eller du føler, at du ikke har fuld kontrol over din computer, så skal du analyserer din computer nærmere.

 

Er min computer blevet hacket ?

 

Et værktøj til at gøre det er værktøjet Netstat. Netstat kan bruges til at vise, hvilke forbindelser din computer har med omverdenen. På nedennævnte figur har jeg vist et udsnit af de forbindelser, som min computer i skrivende stund har. Når du kører netstat, vil du se, at selvom du ikke har nogle programmer kørende, så er der masser af forbindelser fra din computer ud til internettet. Det er helt normalt, så der er ikke nødvendigvis grund til bekymring, hvis du ser en masse forbindelser, du ikke kan genkende.

 

Netstat

Netstat

 

I kolonne 3 på billedet kan du se nogle af de endpoints, som min pc har forbundet sig til. Det er dem, der vil afsløre, om din computer er inficeret hacket eller inficeret med malware. Taster du f.eks. en af ip-adresserne ind i en browser og oplever, at der kommer en hjemmeside op, som eksempelvis kommer op med reklamer i stor stil, eller en side du ikke har set før, så er risikoen for, at du er blevet hacket, eller din computer er blevet inficeret med noget adware rimelig stor.

 

For at bruge Netstat gør du følgende:

 

Du bruger Netstat ved at gå ned til start på din windows computer

Start Windows

Start Windows

 

og skriver – netstat -o 5 – ind i søgefeltet. Herefter kommer der Netstat op, som du kan se på ovennævnte figur, der viser forbindelserne på din computer. Nu kan du så begynde at tjekke nogen af de adresser du finder i kolonne 3, og undersøge hvilke sider de henviser til.

 

Er min computer blevet hacket ?

 

Et andet værktøj du kan bruge til at analysere din computer er Process Explorer, der er gratis og kommer fra Windows. Download Process Explorer gratis her

 

Du kan se hvorledes Process Explorer ser ud på nedennævnte billede:

 

Process Explorer

Process Explorer

 

En af de store fordele ved Process Explorer er, at den i modsætning til Net Stat viser de processer, der kører under en anden proces. På billedet kan du eksempelvis se, at flere af de processer, du ville se under Process, har andre processer kørende. Ved at højreklikke på en proces og vælge egenskaber, kan man få endnu flere oplysninger om en kørende proces.

 

Det, du specielt skal lægge mærke til, er den kolonne, der lister navnet på det firma, der har lavet programmet. Har du en proces kørende, der ikke fortæller, hvor programmet kommer fra, så er der grund til at undersøge det nærmere.

 

Endnu en ting, som du kan bruge Process Explorer til, er at bede den om at bruge Virus Total til at scanne de processer, der vises i Process Explorer. Det kan du gøre ved at klikke på options, og vælge Virus Total fra menuen. Du skal bekræfte, de betingelser der er fra Virus Totals side, men når du har gjort det, så vil der komme en ny kolonne i Process Explorer, der viser, hvor mange af de antivirus leverandører, som Virus Total bruger, der mener, at en given proces er tegn på malware.

——————————————–

 

Kan du være helt sikker, hvis du ikke har fundet noget mistænkeligt ved nogle af de metoder, som er gennemgået her ? Desværre ikke. Hackerne  bliver hele tiden bedre, og mere sofistikeret, og der findes metoder til at gemme sig, som ikke engang de forskellige antivirus leverandører kan detektere.

 

Som nævnt i andre sammenhænge, så er den bedste måde at sikre sig på ved at holde Windows og de programmer, der er installeret, opdaterede med de sikkerhedsopdateringer, der hele tiden kommer. Det er også vigtigt at holde sin antivirus opdateret med de seneste opdateringer fra leverandøren – Du kan læse mere om nogen gratis antivirus programmer Her

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews