Er Vi Alene i Universet ?

 

Et spørgsmål som aldrig går af mode, og som menneskeheden igen og igen stiller sig selv – Er vi alene i universet ? Er Jorden virkelig den eneste planet, hvor der er de rette betingelser for liv tilstede ?

 

Indtil videre har det ikke lykkes at finde bevis for liv på andre planeter, men svaret på en af Universets store gåder synes at rykke nærmere og nærmere et brugbart svar, især med teknologiens hastige udvikling, hvor vi kan søge efter liv i fjernere og fjernere galakser. Man har de senere år fundet flere og flere planeter, som måske har de rette betingelser for liv i kredsløbet om en stjerne.

 

Eksempelvis har NASA den Amerikanske Rumfarts-administration forudsagt, at man indenfor de næste 20 år forventer at finde liv på andre planeter. Årsagen er, at man via ny teknologi hele tiden finder nye planeter, som umiddelbart kunne have forudsætningen for liv på planeten. Eksempelvis har man fundet planeten, der har fået navnet Kepler-452b, der befinder sig 1400 lysår væk fra Jorden, og som har nogle betingelser, der kunne antyde, at der måske er liv på denne planet. Du kan læse mere om Kepler-452b her

 

Den seneste udvikling er, at NASA har fundet syv planeter, der ligner Jorden og mindst tre af dem kan muligvis allerede have liv. De syv jord-lignende planeter er fundet i solsystemet ”Trappist-1”, der ligger udenfor vores eget solsystem. Alle disse syv planeter kan have vand på overfladen, hvilket er en af de nøglefaktorer, vi opsætter som afgørende kriterie for, at der kan være liv på en planet.

 

Der er aldrig tidligere fundet et solsystem med så stort et antal planeter, der ligner jorden, og som samtidig har forudsætningerne for liv. Der er mulighed liv på en planet, hvis den lige præcis er tæt nok på solen til, at vand ikke fryser til is, og samtidig præcist langt nok væk til, at vandet ikke blot fordamper. Det er disse betingelser vores egen planet Jorden er kendetegnet ved. De nyfundne planeter er ca. 40 lysår væk. Nogle af dem har muligvis en atmosfære, hvilket også er nødvendigt for liv, som vi kender det.

 

Trappist-1 planeterne befinder sig altså “kun” ca. 40 lysår væk fra Jorden, som jo er meget tættere på, end den føromtalte Kepler-452b planet med sine 1400 lysår. Men 40 lysår er stadig rigtig langt væk. Her kan du læse nærmere om begrebet lysår Med vores nuværende teknologi er det ikke et stjernesystem som vi kan drømme om at nå i vores levetid.

 

For at sætte det lidt i perspektiv, så er den teoretiske største hastighed som forskere på nuværende tidspunkt kan forestille sig, de såkaldte Nanomaskiner med lyssejl, der bliver sendt ud i rummet og accelereres op til en hastighed på 160 millioner kilometer i timen ved hjælp af laserstråler.

 

Proxima Centaurier den nærmeste stjerne til vores sol, og Proxima Centauri ligger “kun” 4,2 lysår fra Jorden, hvilket svarer til 39,9 billioner km (det er svært at forstille sig hvor langt det er). Men med en Nanomaskine, der skydes afsted med en hastighed på 160 millioner kilometer i timen vil det tage ca. 20 år at nå denne stjerne. Trappist-1 planeterne ligger som tidligere nævnt ca. 40 lysår væk fra jorden, så med 160 millioner i timen vil det tage ca. 200 år at nå ud til disse planeter. Så med den teknologi vi har i dag, er det ikke nogen planeter vores generation skal holde sommerferie på, såfremt der er liv på dem 🙂

 

En anden ting er, at vi ved heller ikke, om liv på andre planeter kan optræde i helt andre former, end det vi kender her på vores planet. På Jorden er alt liv bygget op omkring grundstoffet kulstof, men måske kan liv også baseres på andre grundstoffer end dem vi kender her på Jorden ? Vi ved det ikke, og det kan være, at liv foregår på andre planeter på helt andre præmisser end det vi kender her på Jorden.

 

Så er vi alene i universet ? Med den hastige teknologiske udvikling, som er pt. sker, så har vi om 10 år med stor sandsynlighed en helt anden viden om liv i universet end vi har i dag – vi venter i spænding 🙂

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews