Guldbryllup Traditioner – Her Er Nogen Gode Tips

 

Man fejrer guldbryllup når man har været gift i 50 år, og det er ikke så tit man kender nogen i familien, der kan fejre det. Men når det sker, så vidner det trods alt om et langt ægteskab, hvor parret har levet med hinanden i medgang og modgang.

 

Guldbryllup fejres sædvanligvis på samme måde som ved sølvbryllup, men at holde sammen i 50 år er jo en så en relativt sjælden fest, så den antager typisk et mere højtideligt præg end en sølvbryllupsfest. Det er sjældent, at folk bliver gift før de er 20 år, så når du fejrer guldbryllup, så er guldbryllupsparret typisk over 70 år, og nogen gange noget højere end 70 år.

 

Derfor har guldbryllupsfesten også nogen gange et vist skær af vemod over sig, idet med guldbryllupsparrets høje alder, så kan mange godt få følelsen af, at man kan risikere, at det måske er sidste gang, at man er samlet for at fejre parret til en stor fest. Det er ikke altid tilfældet, men risikoen er der.

 

Guldbryllupsparrets høje alder betyder ofte, at gaverne er af mindre varig og solid karakter end ved bryllup og sølvbryllup – hvad skal gamle folk med nye diverse brugsgenstande, da de forlængst har anskaffet sig, hvad de behøver for resten af livet. Blomstergaver eller allerhelst et eller andet, der har forbindelse med deres børns og børnebørns liv, eksempelvis billeder, en lille videofilm og lignede ting, er ofte en succes, som guldbryllupsparret kan sidde og nyde mange gange sammen. En anden mulighed er at invitere guldbryllupsparret på ferie sammen med resten af familien.

 

Guldbrylluppets forløb

 

50 års ægteskab og dermed guldbryllup er værd at fejre. Traditionen tro, fejres det med æresport, morgensang, hornmusik og morgenbord.

 

Guldbryllup traditioner – Æresport

Det vigtigste element på æresporten er skjoldet, som placeres midt på rammens øverste bjælke. Skjoldet vil typisk være blåt eller vinrødt, og på skjoldet står guldbryllupsparrets navne skrevet, mens det samtidig markerer de 50 år, som parret har været gift. Du kan enten købe fine, færdiglavede skjolde, som du selv kan tilpasse med parrets navn. Eller du kan selv give dig i kast med at lave et personligt skjold. Brug et tyndt stykke træ og mal det i en smuk farve med guld skrift, hvor du skriver navnene og årstallet, de blev gift, og årstallet for deres guldbryllupsdag.

Når du skal lave æresporten, skal du således huske:

  • Træbjælker til at lave rammen.
  • Blomster og grønne grene.
  • Billeder og anden pynt.
  • Hæftemaskine eller ståltråd til at binde det hele fast på trærammen

 

Guldbryllup traditioner – Mødetidspunkt

Gæsterne møder op ved æresporten om morgenen omkring kl. 8 eller 9. Herefter vækkes Guldbryllupsparret ved at der synges et par sange. Disse sange kan man printe ud på papir, og give til dem der er mødt op. Det hele gøres lidt festligere, hvis man bestiller et lille orkester, eller en guitarist til at akkompagnere. På denne måde vækkes guldbrudeparret, og dagen starter roligt og festligt.

Der er stadig nogle, der bruger den gamle tradition at stille et par af brudeparrets sko, forgyldte, med blomster i. I den ene sko stilles en husfred, i den anden stilles en brændende kærlighed. Her vil som regel også være morgenmusik, og når gæsterne har sunget for brudeparret, skal de tage de forgyldte sko på og danse brudevalsen, hvor guldbryllupsparret gerne skal vise et par dansetrin. Denne tradition er til stor morskab og glæde for både guldbryllups par og gæster.

 

Guldbryllup traditioner – Morgenmaden

Når sangene er sunget inviteres gæsterne indenfor hos guldbryllupsparret. Det kan være i parrets private gemakker, men der kan også benyttes et forsamlingshus eller ejendommens fælleslokaler, hvis det er muligt. Hertil serveres kaffe og morgenmad til de fremmødte. Musikerne bliver som regel for at spise og drikke med, og spiller måske et par numre mere.

Hvis brudeparret er et par ældre mennesker, der ikke kan klare mere efter denne morgenhygge, kan dagen sluttes her.

 

Guldbryllup traditioner – Guldbryllupsfest

Andre guldbryllupspar er friske nok til også at holde fest om aftenen, og holder man fest for guldbryllupsparret går mange ofte “all-in” på glitter og guld. Her kan man med fordel vælge en lys dug for at opnå en neutral base, der kan pyntes med alle tænkelige guld festartikler.

Hvordan man herefter vælger at afholde festen er meget individuelt, og er også meget baseret på guldbryllupsparrets fysiske form og lyst til festligheder.

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews