Hvad Er DNA ? Her Er En Kort Gennemgang

 

Hvad er DNA ? Deoxyribonukleinsyre – DNA – er et molekyle, som bærer på de fleste af de genetiske ting, der bruges ved vækst, udvikling, funktion og reproduktion af alle kendte levende organismer og mange vira.

 

Alle levende organismer har et særligt design, der er unikt for deres art. Dyr, planter, encellede organismer, og endda nogle vira indeholder DNA, som indeholder disse gener.

 

DNA er derfor en af de mest betydningsfulde dele af den levende organisme. DNA’en udgør byggestenene i alle individuelle skabninger, og er direkte ansvarlig for alle de træk, der udgør et levende væsen indeholdende farve, størrelse, form og eventuelle deformationer, der kan opstå som et resultat af de unikke DNA-strenge, der dannes, når organismen er ved at udvikle sig.

 

DNA er altså det molekyle, der i levende celler bærer på arveegenskaberne. DNA består af to lange kæder, der har lange spiralformede kæder der ligger tæt på hinanden, og er spundet som en dobbeltspiral. Hovedbestanddelen for cellekernens kromosomer udgøres af DNA.

 

Hvad er DNA – DNA og Genteknologi

 

Genteknologi er en samlet betegnelse for de molekylære teknikker, der anvendes for at ændre en organismes arveanlæg. Populært omtales genteknologi ofte som genmanipulering, gensplejsning eller genmodificering.

 

Genteknologi er en samlebetegnelse for teknikker, man bruger til at analysere og lave om på DNA. DNA-molekyler finder man som nævnt inden i cellerne på alle dyr, mennesker, planter og bakterier.

 

Alle disse levende væsener er bygget op af gener, og det er generne, der bestemmer, hvordan alle organismer udvikler sig. De bestemmer eksempelvis, om et foster udvikler sig til et menneske eller et andet dyr, og om det får blå eller brune øjne.

 

DNA-analyse bliver bliver eksempelvis i dag flittigt brugt i blandt andet politiets efterforskning, i slægtsforskning og til at undersøge arvelige sygdomme.

 

Når man kortlægger en hel organismes DNA, kaldes det for DNA-sekventering. Resultatet kan sige en masse om en organisme – for eksempel hvordan et menneske ser ud, og hvilke sygdomme det potentielt kan udvikle. Man kan også lave om på generne i planter, dyr og bakterier og på den måde lave nye organismer, der ikke findes i naturen. Dette kaldes genmodificering.

 

Når man laver om på gener, sker det typisk ved at klone et gen fra én organisme, og overføre det til en anden. Dette kaldes gensplejsning. For eksempel kan man tage et gen fra en bakterie, som gør den resistent over for bestemte insekter, og overføre det til eksempelvis en plante, så den også bliver resistent over for disse insekter.

 

Ved hjælp af genteknologien laver menneskeheden derfor i dag om på naturens DNA på alle mulige måder. Foreløbig har teknologien frembragt alt fra selvlysende planter til genmodificerede bakterier, der eksempelvis producerer insulin, og hvor vi ender med genteknologien kan kun fantasien sætter grænser for.

 

Hvad er DNA – Genteknologi og etik

 

Genteknologien har bragt enorme, etiske udfordringer med sig. Dilemmaer, som for få år siden var ren science fiction, er pludselig blevet rå virkelighed, og med genteknologi er det eksempelvis muligt at:

  • Forlænge livet.
  • Designe mad.
  • Lave reagensglasbørn.
  • Dømme folk på deres DNA.
  • Designe dyr.
  • Designe mennesker.

 

Af ovennævnte kan man se, at genteknologi er en teknologi med meget store muligheder, der både vil kunne gavne miljøet, samfundet eller menneskers sundhed. Men som mange andre teknologier kan genteknologi også misbruges eller utilsigtet skabe fejl. Derfor er brugen af genteknologi omfattet af vigtige etiske spørgsmål og i dag reguleret af EU-lovgivning. Ligesom de store fordele som genteknologien kan tilføre samfundet, så kan genteknologien også kan diskuteres etisk ud fra spørgsmål om eksempelvis kloning, forudsigelse af sygdomme, der endnu ikke kan behandles, stamceller, udvælgelse af designerbørn, samt mange andre følsomme etiske områder.

 

Genteknologien rummer så store både fordele og faldgruber, at den etiske diskussion og lovgivning hele tiden må følge med genteknologiens hastige udvikling, så vi hele tiden er på forkant med lovgivning og udvikling, så genteknologien bliver brugt på den rigtige og mest etisk forsvarlige måde.

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews