Hvad Er Doping ? Og Hvad Gør Doping Ved Kroppen

 

Hvad er doping ?

I en del idrætsgrene har det for mange sportsfolk været almindeligt kendt, at man kan ikke nå toppen alene ved hård træning og talent. Der skal mere til, og en af måderne til at få de ekstra procents ydeevne er ved at bruge doping. Cykelsporten er nok den mest kendte idrætsgren, hvor doping i årtier tidligere har været en integreret del af sporten, hvor du var nødsaget til at benytte doping, såfremt du ville til tops i cykelsporten. Problemet er, at doping anses for at være snyd, og at brugerne udsætter deres krop for alvorlige risici.

 

Ordet doping kommer af det engelske udtryk “dope”, og betyder stimulerende medicin eller nakotika, der har til hensigt at virke præstationsfremmende på kroppens ydeevne. Doping er især relateret til sportsverdenen, hvor sportsudøvere i mange år har benyttet doping med det formål at forbedre sine præstationer – særligt i forbindelse med konkurrencer. Doping findes især indenfor indenfor elitesporten, men findes også i almindelige motionsmiljøer og doping forekommer indenfor alle typer sportsgrene.

 

Det er særligt her i det 21. århundrede, at man er begyndt at sætte større og større fokus på doping fænomenet. Dette er sket i takt med, at idrætten efterhånden er blevet mere og mere kommerciel, der er kommet rigtig mange penge i visse idrætsgrene, hvor doping har været udbredt. Samtidig har man også set en række tilfælde, hvor anvendelsen af doping er gået galt for sportsudøvere, i de værste tilfælde med døden som følge.

 

Hvad er doping – Hvad gør doping ved kroppen ? Typisk anvendes doping som følge af:

  • Ønske om forøget muskelstyrke, knoglestyrke eller senestyrke.
  • Ønsket og forøget udholdenhed.
  • Ønsket om at kunne præstere hurtigt over kort tid.
  • Ønsket om at reducere smerte ved skader.
  • Ønsket om hurtigt vægttab eller at holde vægten nede.

 

Hvad er doping ? De mest almindelig typer af doping som typisk anvendes er:

  • Bloddoping – Ved bloddoping øges antallet af de røde blodlegemer i blodbanen. Da ilt transporteres med de røde blodlegemer, vil mængden af ilt til musklerne blive forøget og man vil kunstigt kunne præstere bedre. Denne type doping bruges særligt i udholdenhedsidrætter.
  • Peptidhormoner – Omfatter eksempelvis EPO og væksthomoner, og begge har præstationsfremmende effekt.
  • Stimulerende stoffer – Disse stoffer giver større udholdenhed og kan være stoffer som eksempelvis adrealin og efedrin.

For at alle idrætsudøvere skal konkurrere på lige vilkår, så er brug af doping præparater forbudt. Dette defineres således – Ved doping forstås tilstedeværelsen af stoffer, der er forbudt i henhold til WADA’s liste over forbudte stoffer, i den menneskelige organisme.” Men hvilke præparater er så doping ?

Det afgørende for, om et præparat kan betragtes som et dopingstof er, om præparatet findes på den såkaldte dopingliste, der er udarbejdet af WADA (World Anti Doping Agency), og dopinglisten er en fortegnelse over alle forbudte dopingstoffer, der revideres årligt. På denne side kan du se Wada’s liste over forbudte doping præparater

 

Hvad er doping – Hvordan får man begrænset eller helt stoppet Doping ?

Den eneste måde at komme dopingsnyden til livs på er via streng kontrol og en generel holdningsændring til dopingsnyd. I Danmark er det organisationen Anti Doping Danmark, der fører kontrol med både professionelle sportsfolk og amatører for at sikre det, som man kalder ”ærlig idræt”. Du kan læse mere om dopingkontrol på Anti Doping Danmarks hjemmeside . Sanktionerne hvis man bliver taget for doping er forskellige afhængig af grovheden, og kan være alt fra karantæne i kortere tid til udelukkelse på livstid fra idræt og træning.

 

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews