Hvad Hjælper Mod Forkølelse ? Her Er Nogen Gode Tips

 

Mange af os danskere oplever forkølelse mindst 1 gang om året, og forkølelse opstår typisk, når der er store temperatursvingningerne udenfor, kombineret med fugtig luft, som vi typisk oplever det om efteråret og i vinterhalvåret. Mange forskellige typer virus kan give forkølelse, men fælles for alle disse virus er, at de først og fremmest angriber slimhinden i næse og hals. Nogle virus kan smitte ved hudkontakt, eksempelvis håndtryk, mens andre smitter ved hoste og nys.

 

Generelt tager det 1-3 dage, fra man bliver smittet, til forkølelsen bryder ud. Forkølelse er som nævnt mere almindelig i vinterhalvåret, hvor vi pga. af vejret opholder os mere indendørs. Når man er mange indendørs, spredes virus lettere og smitter derved hurtigere, når man er mange på en gang.

 

Hvad hjælper mod forkølelse ? – Hvis du vil minimere risikoen for for forkølelse, så er her nogen gode råd, der kan forebygge eller lindre forkølelse:

 

 • Hvad hjælper mod forkølelse – Næsespay – Man kan med fordel bruge næsespray. Når du er forkølet, er det ikke kun i næsen, du er ramt, men forkølelsen sidder også i bihulerne. Af den grund trækker du ofte ikke vejret normalt, idet der ikke er fri passage i næsen, og du begynder derfor at trække vejret gennem munden. Dette kan næsespay afhjælpe, og mens du er forkølet, så skal du sove med hovedet højt og evt. bruge næsespray som for eksempel Otrivin.
 • Hvad hjælper mod forkølelse – Hyldebær – Hyldebær indeholder et stof, der forhindrer forkølelsesvirus i at klæbe sig fast til cellerne, men det er ikke nok med almindeligt saft. I helsekostforretninger kan man få en ekstrakt, der hedder Sambucol, som kan forkorte forkølelsen med flere dage og gøre forkølelsen mindre slem.
 • Hvad hjælper mod forkølelse – Eucalyptus og menthol – Olier der indeholder menthol og eucalyptus er blevet anvendt til at behandle forkølelser fra gammel tid. Fordelen er, at mentol giver en lindrende effekt på en tilstoppet næse og en øm hals. Samtidig er den også lokaltbedøvende, og er god for slimhinderne, så det kan derfor også modvirke hoste.
 • Hvad hjælper mod forkølelse – Echinacea – Echinacea er ekstrakt af blomsten purpursolhat, der har i mange år har været benyttet af indianerne til at behandle hoste, forkølelse og ondt i halsen. Undersøgelser har vist, at Echinacea har en stimulerende effekt på de hvide blodceller, og derfor kan gavne immunsystemet.
 • Hvad hjælper mod forkølelse – Zink – Zink er er generelt vigtigt i kosten, da over 80 forskellige enzymer skal bruge zink for overhovedet at fungere. Zink spiller derfor også en rolle for at hjælpe med at forhindre forkølelsesvirus i at dele sig ved at hæmme syntesen af de proteiner, der danner virussens ydre skal.
 • Hvad hjælper mod forkølelse – Drik te med ingefær, citron, honning og lindeblomst – Denne type te booster immunforsvaret, samtidig med, at det lindrer en tilstoppet næse og øm hals og smager skønt.  Drik en kop af teen flere gange om dagen og husk at røre en stor teske honning ud i den når den ikke er for varm. Årsagen er, at honningens antibakterielle egenskaber ødelægges ved høje temperaturer, så derfor skal den tilsættes for sig selv, når blandingen af teen er kølet af.

 

Hvad hjælper mod forkølelse ? Der er nogen helt generelle råd, såfremt man gerne vil mindske risikoen mod forkølelse:

 

 • Hav en god søvnrytme, så du generelt er veludhvilet, da det styrker dit immunforsvar.
 • Drik tilstrækkeligt med vand. Ca. 60% af kroppen består af vand, så det er vigtigt at din væskebalance fungerer, så din krop er klar til at modstå evt. virus. Det er individuelt hvor meget vand vi har behov for, men man siger i gennemsnit 1,5 til 2 liter vand om dagen til en voksen person.
 • Spis godt og varieret kost, så du ikke mangler nogen af de vigtige vitaminer, der er grundlæggende for et godt immunforsvar.
 • Undgå langvarig stress, da det nedsætter dit immunforsvar.
 • Tag evt. en multivitaminpille her i vintermånederne, hvor der ikke er meget sol i Danmark. Især C vitamin er godt mod forkølelse.
 • Der er en klar sammenhæng mellem kolde fødder og modtagelige slimhinder, så frem med de varme uldsokker, og du mindsker risikoen for forkølelse.
 • Vask dine hænder ofte, og nys i et lommetørklæde eller ærme, så du ikke smitter andre.

——————————–

Der er ikke nogen mirakelkur imod forkølelse, men ovennævnte tips kan forebygge og lindre en evt. forkølelse.

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews