Hvor Mange Planeter Er Der I Vores Solsystem ?

Vores solsystem består af Solen og de planeter som Solen binder til sig gennem sin tyngdekraft. Solsystemet har sin oprindelse fra en eksplosion af en gigantisk gas- og støvsky for ca. 4,6 milliarder år siden, og dannede en gruppe af stjerner, hvor Solen var en af dem.

 

Solen er en helt almindelig stjerne, og der findes milliarder som den i universet. Alligevel er den noget helt særligt for os, for uden Solen ville livet ikke kunne eksistere på Jorden. Vores egen stjerne Solen er centrum i Solsystemet, og er kilden til alt liv på Jorden. Uden Solen ville planterne ikke kunne gro, og dyrene ikke kunne leve. Desuden driver solen årstider, havstrømme, vejret og klimaet her på Jorden, så man kan roligt sige, at uden Solen, ville Jorden se helt anderledes ud.

 

Temperaturerne i Solens kerne når op på 15,5 millioner grader, og selvom dens overflade ’kun’ er omkring 5500 grader varm, er det alligevel så varmt, at alt stof fordamper og bliver til gas. Heldigvis for os mennesker, befinder vi os 150 mio. km. fra Solen, og det er med denne afstand, at vi nyder vi godt af solens lys og varme.

 

Hvor mange planeter er der i vores solsystemDer kredser 8 planeter rundt om solen i solsystemet, der består af de 4 indre planeter og 8 ydre planeter.

 

De 4 indre planeter om solen er:

 • Merkur – Merkur har den korteste afstand til solen på 58 mio. km. og er den mindste planet i Solsystemet. Merkur har praktisk taget ingen atmosfære, og set fra Jorden står Merkur altid tæt på Solen oppe på himlen.
 • Venus – Venus har en afstand til solen på 108 mio. km., og Venus minder meget om Jorden i størrelse og sammensætning. Venus har en meget tæt atmosfære og er altid helt dækket af hvidlige skyer, der tilbagekaster langt det meste af det sollys, der rammer den. Næst efter Solen og Månen er Venus den planet, der lyser klarest på himlen.
 • Jorden – Jorden er den tredje planet i solsystemet med en afstand på 150 mio. km. til solen. Indtil videre er Jorden det eneste sted i Universet, hvor der er påvist levende væsener. Jorden er den største af de fire indre planeter i solsystemet.
 • Mars – Mars er den sidste af de indre planeter med en afstand til solen på 228 mio. km. Mars er meget mindre end Jorden og har kun en tynd atmosfære. I vore dage foregår der en meget intens udforskning af Mars med rumsonder og landsatte køretøjer.

 

De 4 ydre planeter om solen er:

 • Jupiter – Jupiter har en afstand på 778 mio. km. til Solen, og Jupiter er Solsystemets største planet. Jupiter består hovedsagelig af de lette gasser brint og helium, hvilket medfører, at planeten ikke har nogen fast overflade. Jupiters synlige overflade er skyer i dens ydre dele.
 • Saturn –  har en afstand på 1.429 mio. km. til Solen. Saturn er den næststørste planet i Solsystemet, og ligesom Jupiter er den en gasplanet uden fast overflade, der hovedsagelig er opbygget af de lette gasser brint og helium.
 • Uranus har en afstand på 2.871 mio. km. til Solen. Uranus og den lidt mindre Neptun regnes ofte blandt gasplaneterne ligesom Jupiter og Saturn. Den har ligesom de to større planeter ikke nogen fast overflade, men den indre opbygning er anderledes, idet Uranus indeholder store mængder is – først og fremmest frosset vand, metan mv. Derfor bruger mange astronomer betegnelsen isplanet om Uranus.
 • Neptun – Neptun har en afstand på 4.504 mio. km. til Solen, og er den yderste planet i Solsystemet. Neptuns lys er så svagt, at den ikke kan ses med det blotte øje, og selv i en astronomisk kikkert ses den kun som en lille grønlig prik, som sjældent kan skelnes fra en stjerne. Ligesom Uranus indeholder Neptun så meget is i form af frosset vand, ammoniak og metan, at den også ofte kaldes en isplanet og ikke en gasplanet.

 

Hvor mange planeter er der i vores solsystem – Her er nogen interessante fakta om vores Solsystem og dets planeter:

 

 • Solens kraft – Et knappenålshoved af Solens råmateriale kan dræbe et menneske på op til 160 kilometers afstand.
 • Sollys – Det sollys vi ser i dag på jorden er mere end 30.000 år gammelt, og det blev dannet i Solens indre for mere end 30.000 år siden. Fra lyset forlader solens overflade, tager det kun 8 minutter før det når Jorden.
 • Olympus Mons – Olympus Mons på Mars er det højeste bjerg i vores Solsystem. Det er 27 km højt og 600 km bredt (til sammenligning er Mount Everest ca. 8 km højt).
 • Jupiters tyngdekraft – Jupiter beskytter faktisk de øvrige planeter i Solsystemet, idet dens enorme størrelse og tyngdekraft tiltrækker vildfarende kometer o.lign. Et eksempel herpå var en komet, som blev observeret i 1770. Kometen havde kurs mod Jorden, men blev trukket ind af Jupiters tyngdekraft og derved helt fjernet fra Solsystemet.
 • Pluto – 1 år på Pluto varer 248 år her på Jorden. Dette betyder, at det tager Pluto 248 år at rotere én gang rundt omkring solen.

 

Faktisk viser den nyeste forskning, at solsystemet måske gemmer på en planet nr. 9. Grunden til, at forskerne mener, at der potentielt kan være en planet 9, som de kalder den er, at hele Solsystemet faktisk hælder, og forskere har endnu ikke kunnet finde en god forklaring på, hvorfor solsystemet har denne hældning. Hvis man kan finde en sådan planet 9, vil man kunne teste, om denne planet er skyld i solsystemets hældning, eller om andre parametre spiller ind.

 

Man har beregnet, at det tager planet 9 – 20.000 år at kredse rundt om Solen, og det kan være én af grundene til, at forskere og astronomer endnu ikke har set planeten.

 

Forskerne vurderer, at planeten er omkring ti gange så stor som Jorden, men mindre end gaskæmpen Neptun, og det er faktisk den type planet, man har manglet i Solsystemet, til at forklare en række faktorer i vores Solsystem.

 

Så hvor mange planeter er der i vores solsystem ? 8 eller 9 – Nu er jagten blandt mange astronomer gået ind på, om man kan finde denne planet nr. 9 – vi venter i spænding 🙂

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 1 reviews
 by Anonymous

Dejlig og overskuelig oversigt over planeterne i vores solsystem.

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.