Hvordan Er Det At Være Teenager

 

Når dit barn bliver teenager sker der ikke bare en masse fysisk med kroppen, men der sker også nogen væsentlige forandringer rent mentalt.

 

At være i en teenagers hjerne er ofte kaotisk, hvor din teenager ofte føler og har det på samme måde, som hvis du skulle overskue både at bygge nyt bad, nyt køkken, altså renovere alt i huset samtidig med, at man passer en baby samtidig, der kræver din fulde opmærksomhed! Især i årene 13-15 er din teenager i en indadvendt udvikling, din teenager er herefter i årene 16-18 typisk i en udadvendt udvikling. Din teenager har altså i sine teenage år travlt med at indrette hjernen i de rette former og skabe forbindelser i hjernen, som han/hun skal bruge resten af livet.

 

Det kan som teenager både være skræmmende, spændende og farligt at vokse op i vores tiders moderne verden, med al den teknologi som nutidens unge har adgang. Din Teenager, der er på vej mod en voksen verden, kommer til at opleve mange udfordringer på sin vej. Det er vigtigt, at man som forældre prøver at forstå sin teenager, og for nogle forældre virker en teenagers udfordringer ofte ikke som rigtige problemer, men små problemer i din hjerne forholder sig helt anerledes i en teenagers hjerne. Derfor kan mange problemer, som måske for forældrene virker som mindre problemer, for teenageren virke overvældende og påvirke din teenager negativt på mange forskellige måder.

 

Hvordan er det at være teenager – Her er typiske tegn,  såfremt din teenager gennemgår problemer:

 

  • Din teenager har en intens følelse af skyld, sorg eller befrielse.
  • Din teenager har et ønske om at hjælpe, men føler sig ikke tilstrækkelig til at gøre det – manglende selvværd.
  • Din teenager har forøget tendens til at distancere sig fra venskaber – social isolation.
  • Din teenager føler sig ofte isoleret eller misforstået.
  • Din teenager føler angst, depression eller direkte selvskade.

 

Selvom der er et utal af forskellige problemer, som din teenager kan komme ud for, så er nedenstående problemer de mest almindelige, som en teenager typisk oplever, og som man som forældre skal være opmærksom på, så problemerne ikke vokser ud af kontrol:

 

Mobning – Denne kamp om magten mellem venner og veninder i barndommen kan have varige negative og følelsesmæssige påvirkninger for din teenager.

Gruppepres – Nogle børn oplever problemer, fordi de ikke er i stand til at sige nej, og derfor laver ting, som de egentlig ikke kan stå inde for, hvis de selv kunne bestemme.

Selvskade – Når børn skader sig selv i al hemmelighed. Især piger kan have denne tendens, og de føler, at den fysiske smerte er lettere for dem at håndtere end den psykiske.

Pubertet – At blive voksen kan være en spændende proces, men også vanskelig proces. Puberteten kan medføre akavethed og en manglende evne til at kontrollere hormonelle ændringer, i takt med at kroppen ændrer sig. Især piger kan som følge heraf, eksempelvis udvikle spiseforstyrrelser.

Det modsatte køn – Kærestesorger er en del af teenageårene, men nogen kan have svært ved at håndtere det.

Skoleopgaver og eksamener – Det er et stort pres at kunne følge med i klassen, og komme frem i den ambitiøse og moderne verden.

Studie og karrierevalg – Nogle gange har teenagere og unge brug for en god forældre vejledning i forbindelse med de faglige valg, de træffer i livet.

 

Det er vigtigt, at dit teenagebarn ved, at de ændringer, han/hun går igennem i teenageårene er helt normale som mange har prøvet før. Dit teenagebarn bliver nemt forvirret og forfjamsket, når han/hun pludselig føler, at kroppen måske hurtigt ser anerledes ud, end han/hun er vant til. Derfor er det vigtigt, at du som forældrer giver den fornødne opbakning og kommunikation, så dit teenagebarn ikke udvikler et forskruet kropssyn eller sociale problemer, der kan følge dem resten af livet.

 

Vær en rollemodel for din teenager. Vis at du ikke er bange for at lytte og sætte ord på, hvis dit teenagebarn har et problem.

 

Hvordan er det at være teenager – Når du skal snakke problemer med din teenager så er det vigtigt:

 

  • Skab nogle stille stunder, hvor der er god tid og hvor du er nærværende. Når din teenager har problemer, så har han/hun brug for forståelse, indlevelse og trøst.
  • Det er afgørende, at du først og fremmest lytter og forsøger at leve dig ind i dit barns oplevelse – lad være med at give udtryk for dine holdninger eller bebrejdelser, uanset hvor meget de presser sig på. Hjælp i stedet din teenager med at sætte ord på sine følelser.
  • Vær forberedt på, at når der skal løses problemer, så har dit teenagebarn ofte en markant anerledes tankegang end din.
  • Husk på, at det er naturligt, at unge søger støtte hos deres venner. Spørg om der er en ven/veninde, som dit teenagebarn taler med, så du ved, om dit barn har nogen at dele sine følelser og tanker med.

 

Kan i ikke selv løse problemerne, så vær ærlig overfor dig selv og dit barn, og så bør du seriøst overveje professionel hjælp, der har nogen værktøjer, som kan hjælpe dit teenagebarn videre på en god og konstruktiv måde.

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews