Hvordan Foregår Et Bryllup

 

Brylluppet er en af livets store begivenheder, som er noget mange ønsker at opleve, og som for manges vedkommende ønsker skal foregå i kirken. Et kirkebryllup er både vielse og velsignelse af brudeparret. Ved brylluppet siger brudeparret ja til at leve sammen som ægtefolk, og til at elske og ære hinanden.

 

Et kirkebryllup har samme juridiske gyldighed som en vielse på rådhuset, men et bryllup i kirken minder meget i sin opbygning om en gudstjeneste, fordi der i brylluppet indgår bønner, salmer, bibel-læsninger, en vielsestale og velsignelsen. Et kirkebryllup handler derfor også i høj grad om den kristne tro, håb og kærlighed.

 

Er man dog først blevet viet på rådhuset, så har parret dog stadig mulighed for at gå i kirken, og få den kristne velsignelse. Dette kaldes “kirkelig velsignelse af borgerligt indgået ægteskab”.

 

Der er mange skikke og traditioner knyttet til et bryllup, og det er meget individuelt, hvordan man ønsker et bryllup skal foregå. Kirken stiller ingen krav til, hvordan brudeparret ønsker deres bryllup. Et kirkebryllup kan eksempelvis sagtens foregå med få gæster eller kun de to krævede vidner. Man kan også vælge at blive gift i kirken på en onsdag, og i helt almindeligt tøj. Alt hvad der hører med til at bryllup af ringe, påklædning, gæster, ris, champagne, og fest er altså traditioner, som det enkelte brudepar kan forholde sig helt frit til.

 

Her er en kort oversigt over hvordan mange bryllupper foregår:

 

Hvordan foregår et bryllup – Ankomst til kirken

 

Bruden og Gommen kommer til kirken hver for sig. Det er en god ide, at gommen kommer i god tid og gerne 30 – 45 minutter før vielsen. Det er god kutyme, at gommen går rundt og hilser på gæsterne, efterhånden som de ankommer til kirken. Det er en god måde at bruge ventetiden på, hvor gommen samtidig får snakket sammen med nogen af gæsterne, som han måske ikke får gjort, når selve bryllupsfesten er i gang. Samtidig kan snakken med gæsterne være med til at mindske gommens nervøsitet. Når brudens ankomst nærmer sig, skal gommen stille sig ved alteret med sin forlover.

 

Bruden venter i kirkens våbenhus til kirkeklokkerne har ringet. Bruden har typisk sin far (eller hvem hun ønsker, der følger hende op) under sin højre arm. Efter klokkeringningen går dørene op, og orgelet spiller indgangsmusikken (præludium). Når bruden er kommet ind i kirken synger alle en indgangssalme. Brudeparret er selv med til at vælge de salmer, som synges i kirken. Når man går op af altergangen, skal bruden huske at gå langsomt, og nyde øjeblikket med de glade ansigter hos gæster, der står op på begge sider af altergangen.

 

Gæsterne må sidde hvor de vil i kirken. Der er ganske vist en gammel tradition, som foreskriver, at brudens familie sidder til venstre i kirken og gommens til højre, men det er noget som brudeparret kan vælge om de ønsker, eller om der skal være frie pladser.

 

Som brudepar er der mere faste pladser, nemlig i nærheden af alteret. Bruden sætter sig med sin far (eller følger) på to stole i venstre side af alteret i kirken, mens gommen og hans forlover sætter sig i højre side af alteret. Brudeparret kan selv vælge, hvem de ønsker at sidde sammen med. Nogle brudepar vælger at sidde sammen med deres fædre eller begge forældre, mens andre brudepar vælger at sidde sammen med en nær ven eller veninde.

 

Efter den første salme hilser præsten på brudeparret fra alteret, beder en bøn og læser nogle udvalgte tekster fra Bibelen. Efter endnu en salme påbegyndes selve vielseshandlingen.

 

Hvordan foregår et bryllup – Selve Vielseshandlingen

 

Selve vielseshandlingen bliver indledt med præstens tale til brudeparret. Her bestemmer præsten om brudeparret før eller efter talen træder frem foran alteret. Afhængig af præstens forhold til brudeparret kan præstens tale både indeholde en generel forkyndelse af Guds kærlighed til brudeparret og/eller en mere personlig tale brudeparret med udgangspunkt i den samtale, brudeparret har haft med præsten inden bryllupsdagen.

 

Efter præstens indledende tale kommer selve tilspørgslen, hvor brudeparret begge skal svare ja to gange. Først spørger præsten gommen og bruden hver især, om de vil tage den anden til ægtefælle. Med svaret ja forpligter brud og brudgom sig til ægteskabet, både i borgerlig og juridisk forstand.

 

Derefter spørger præsten, om brudeparret vil elske og ære hinanden i medgang og modgang, indtil døden skiller dem ad. Dette spørgsmål handler om forholdet mellem brud og brudgom som par, og afspejler det kristne menneskesyn.

 

Når begge har sagt ja til hinanden, siger præsten: Så giv hinanden hånd derpå, og med sin hånd på brudeparrets hænder forkynder præsten derefter, at brudeparret nu er rette ægtefolk. Med denne handling er brudeparret juridisk set viet til hinanden. Tilspørgslen afsluttes typisk med, at brudeparret giver hinanden ringe på. I Danmark bærer de fleste deres vielsesring på højre hånd, men det er også ok at sætte den på venstre. En tradition siger, at den skal placeres på venstre hånd, fordi der går en blodåre direkte fra hjertet til venstre hånd. En anden tradition siger, at man bærer ringen på højre hånd, fordi det er den, man afgiver troskabsed med.

 

Præsten afslutter vielseshandlingen med en bøn og ved at velsigne brudeparret. Brudeparret knæler herefter ved alteret, og med sine hænder på brudeparrets hoveder beder præsten for parret, og afslutter med fadervor og velsignelsen. Derefter rejser brudeparret sig og sætter sig nu sammen, hvor de før sad over for hinanden. Brudens far (eller følger) tager plads ved siden af forloveren.

 

Efter vielseshandlingen synges endnu en salme. På dette tidspunkt kan der også være mulighed for, at parret eller vennerne overrasker med en solosang eller anden musik.

 

Hvis kolleger/venner eller andre bryllupsgæster vil lave parade uden for kirken, lister de ud ved den sidste salme og tager opstilling.

 

Vielsen slutter med, at brudeparret sammen går ud af kirken under udgangsmusikken. Herefter kan familie og venner følge efter brudeparret og ønske tillykke.

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews