Hvordan Ser Arktis Ud Om 20 – 30 år ?

 

Det arktiske ocean, jordens nordligste havområde, bliver gradvist mere varmt og med mindre is. Permafrosten tør op, og økosystemerne bliver løbende udsat for et kæmpe pres. Den arktiske region som vi kender den i dag, ændrer sig med hastige skridt, og fortsætter udviklingen som vi har set de sidste 5-6 år, så vil den arktiske region som vi kender den i dag blive ændret markant, med store klimamæssige konsekvenser.

 

Der kommer løbende nye opdateringer og forudsigelser om mængden af hav-is og hastigheden, hvor havisen forsvinder på Arktis. Siden 2010 er mængden af havis svundet markant ind på Arktis, og da Arktis ligger inde med ca. 90% af Jordens is er det et stort problem med den mindre is. Gletsjere og iskapper har trukket sig tilbage hurtigere end nogensinde før, og forskerne forventer, at havniveauet vil stige mere i løbet af de kommende 20 – 30 år, end de forudsagde, bare for få år siden.

 

Eksempelvis er havisen i Arktis skrumpet med 10 procent i forhold til sidste år, det kan betyde, at endnu større mængder is smelter henover sommeren. Flere gange har temperaturen nærmet sig frysepunktet henover vinteren, og det er alt for varmt set med arktiske vinterøjne. Normalt så vokser havisen i Arktis hver vinter. Når så foråret sætter ind, begynder den at smelte, og jo mindre is der er, desto mere af den tilbageværende is vil smelte. Det er en ond spiral, for den faldende mængde is betyder, at der er mere vand i Arktis. Den “sorte” vandoverflade suger mere varme, og det forstærker afsmeltningen henover sommeren.

 

Fremtidens Arktis forventes at se sådan ud:

  • Reduceret udbredning af permafrost. Optøning af permafrost giver metanudledning.
  • Mindre is giver varmere og fugtigere luft, samt skiftende vindmønstre.
  • Varmere, vådere miljø med mere regn.
  • Meget lidt eller ingen havis i sommerhalvåret.
  • Mindre is er lig en stigende vandstand i verdenshavene. Vandstanden i verdenshavene kan stige op til 50 cm. og det vil give kæmpeproblemer i en række kystområder og lavt liggende byer, som eksempelvis storbyen Tokyo, der ligger tæt ved vandoverfladen.

 

Udover at vandstanden løbende stiger med den mindre is i Arktis, så vil det også betyde, at et isfrit Arktis vil få stor betydning for hav- og atmosfærestrømninger. Derudover vil et nærmest åbent hav tiltrække mere solenergi, end is gør, og det vil igen være med til at accelerere den globale opvarmning. Arktis vigtige job som kuldelager forsvinder mere og mere, og det har en selvforstærkende effekt på issmeltningen, og den globale opvarmning. Som en sideeffekt vil også dyrelivet lide under, at isen forsvinder, og tab af arter er en sandsynlig effekt. Eksempelvis foregår meget af plankton-opblomstringen rundt om iskanter, som føde til mange fiskearter, og dermed kan eksistensgrundlaget for dele af fiskebestanden falde væk, og derved påvirke andre dyrearter, der lever af disse fisk.

 

Hvad det vil få af globale konsekvenser kan man ikke sige med sikkerhed, men forskerne er enige om, at udviklingen i Arktis vil påvirke klimaet på resten af kloden i langt højere grad, end forskerne tidligere har været klar over. Tendensen er dog klar og tydelig, og klimaudviklingen i Arktis vil berøre mange områder langt uden for Arktis. Og det lader til, at det dramatiske fald i havis i Arktis vil påvirke vejret på det meste af den nordlige halvkugle. Det kan betyde, at mange lande vil opleve flere dramatiske, vedvarende og skadelige vejrfænomener, som vi også har tendensen til de senere år.

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews