Hvordan Spiller Man Snooker ? – Her Er Nogen Tips

 

Hvordan spiller man snooker ? Snooker er en variant af billard, der spilles på et stort bord, 12×6 fod, med huller i hvert af de fire hjørner samt på midten af hver langside. Snooker spilles med en kø, en hvid stødbal, 15 røde baller (1 point) og seks farvede baller med point fra to til syv. Hver spiller benytter samme hvide stødbal og der er 21 målballer:

  • 15 røde baller af 1 point.
  • 1 gul bal af 2 point.
  • 1 grøn bal af 3 point.
  • 1 brun bal af 4 point.
  • 1 blå bal af 5 point.
  • 1 lyserød bal af 6 point.
  • 1 sort bal af 7 point.

 

Pointgivende stød udføres ved at støde skiftevis røde og farvede baller i hul indtil alle røde er fjernet fra bordet. Herefter spilles de farvede i hul efter stigende talværdi, først gul, herefter grøn, brun, blå, lyserød og til sidst den sorte. En spiller vinder en runde (kaldet frame) ved at have flere point end modstanderen.

 

Derudover kan man modstanderen få point, såfremt man laver fejl ved forsøg på et pointgivende stød. Dette giver som hovedregel 4 point til modstanderen medmindre fejlen involverer en farvet bal, der ellers ville give et andet pointantal.

 

Mange mener, at indenfor billardsporten, så er snooker, uden sammenligning, den sværeste og mest udfordrende disciplin overhovedet. Hvis du skal være god til snooker kræves, i udpræget grad, finesse, overblik, taktiske evner, samt en koncentrationsevne på et højt plan. Det kræver tålmodighed og hård træning især i starten, når du begynder at spille snooker, og ofte vil du føle meget frustration, fordi det er et rigtig svært, men også meget facinerende spil, hvis du først får snooker “i blodet”.

 

Årsagen til, at snooker er så vanskeligt et spil er, at snooker spilles på de største borde, har de mindste baller og samtidig er snooker bordet udformet med et et sæt bander, der er udformet på en måde, så det på snooker bordet er sværere at støde en bal i hul end på noget andet billardbord. Samtidig starter man spillet med hele 22 baller på bordet, hvilket betyder, at der ofte er flere valg og strategiske beslutinger, der skal træffes undervejs i spillet.

 

Snooker har de mest komplekse regler, både for pointscoring og fejl, og generelt kan det hele godt virke lidt uoverskueligt når du går i gang med snooker. Men hav tålmodighed, og når du først kommer i gang, så lærer du de basale regler forholdsvist hurtigt. Samtidig indeholder snooker langt de fleste elementer fra alle andre billarddiscipliner, så bliver du først god til snooker, så vil du have forholdsvist nemt, når du skal vise dine i de andre billard dicipliner som kegle- og carambolebillard og pool.

 

Desuden er det værd at bemærke, at snooker er en gentlemansport, hvor spillerne i høj grad bliver inddraget ved tvivlsspørgsmål fra dommerens side, og hvor spillerne som hovedregel selv gør opmærksom på fejl, som de måtte lave.

 

Derfor vil du være en dygtig billard spiller, så spil snooker. Når du har gjort det, så spil mere snooker, og slut af med at spille endnu mere snooker. Bliver du først god til snooker, så har du et rigtig god udgangspunkt for at få masser af gratis omgange øl på de forskellige værtshuse 🙂 Vil du læse lidt mere om hvordan man spiller snooker, så kan du finde mere information Her og her kan du få en forklaring på de mange snooker udtryk . Her er en lidt mere detaljeret oversigt over reglerne i snooker

 

Hvordan spiller man snooker – 147 break i snooker

 

I snooker er 147 point den højeste pointscore, som du kan lave i en enkelt frame, og en pointscore som alle snooker spillere drømmer om at lave. Man laver 147 point, hvis man uden at modstanderen har scoret nogen point, kan rydde hele bordet med sort til hver eneste røde ball, og tilsidst potter de farvede baller i rigtig rækkefølge. Det er yderst prestigefyldt at lave et break på 147 point, og der er da også kun lavet 128 officielle 147-breaks på verdensplan, hvoraf kun 21 spillere har lavet flere af slagsen.

 

Snooker legenden Ronnie O’Sullivan har rekorden med 13 officielle registrerede 147 breaks lavet i forskellige snooker turneringer, og samtidig har Ronnie O’Sullivan også rekorden for det hurtigste officielle 147 break på 5 minutter og 20 sekunder. Se verdens hurtigste 147 breaks her – Det ser enkelt ud, men prøv det og du bliver hurtigt klogere 🙂

 

Hvordan spiller man snooker – Hvor kan man spille snooker i Danmark ?

 

Der er ikke så mange barer/værtshuse, der har pool borde i Danmark, fordi dels er pool bordet et meget stort bord, der tager meget plads, og dels er pool bordet et dyrt bord. Et sted hvor man kan prøve er dog på Copenhagen Pool & Snooker House på Frederiksberg , hvor man kan leje et bord til 100 kr i timen.

 

Ellers er der en række snooker klubber rundt omkring i Danmark og her er en liste over Billardklubber i Danmark og alle dem med en stjerne (*) er de billardklubber, der også har snookerborde.

——————————————————————

Ovennævnte er en kort introduktion til hvordan man spiller snooker. Så kom ud og prøv noget snooker, og får du først snookersporten ind i sjælen, så vil du få mange fornøjelige timer fremover ved snookerbordet, og alternativt kan du løbende på Eurosport følge snookerturneringer med nogen af verdens bedste snookerspillere.

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews