Hvorfor Holder Vi Pinse ? – “Den Skjulte Højtid”

 

Pinse kommer af det græske ord “pentecoste”, der betyder halvtreds, fordi der er 50 dage fra Påske til Pinse.

 

Pinsen er en af de tre store højtider i kirkeåret, som Jul og Påske og det er en højtid, der står direkte i forlængelse af både Jul og Påske. Både Jul og Påske handler  om begivenheder i Jesu liv: hans fødsel, lidelse, død og opstandelse. 50 dage efter Påske – handler det så om Pinsedag og Anden Pinsedag, som regnes for den kristne kirkes fødsel.

 

I Pinsen fejrer kristne derfor verden over, at Helligånden kom til disciplene, og gjorde dem i stand til at tale adskillige sprog, og dermed sprede det kristne budskab i hele verden. Pinseunderet foregik i Jerusalem, hvor alle disciplene var forsamlet 50 dage efter Jesu opstandelse. Da Påsken falder forskelligt år efter år, påvirker det også vor tids Pinsefejring, men Pinsen kan tidligst falde på den 10. maj og senest på den 13. juni. Såvel Pinsedag, som altid er en søndag, som den følgende dag, Anden Pinsedag, er i Danmark helligdage.

 

Pinsen er ikke nær så profileret som Påske og Jul, og årsagen til, at Pinsen er lidt den “skjulte højtid” i Danmark skal måske findes i, at den danske folkekirke tilhører den lutherske retning inden for kristendommen, hvor Helligånden, der er et centralt element i Pinsen, aldrig har haft en særlig fremtrædende rolle i den lutherske retning.

 

Nogle kristne retninger lægger dog mere vægt på Helligånden og dermed pinsens betydning. Det gælder ikke mindst Pinsekirkerne, der blandt andet er kendetegnet ved, at de lægger meget større vægt på oplevelsen af Helligånden, end på, at de formelle kirkelige ritualer er helt korrekte.

 

Pinsen har gennem årene været genstand for mange forskellige religiøse handlinger, og nogle af disse kan være vanskelige at gennemskue. En tradition siger eksempelvis, at Pinsemorgen skal man gå ud af sit hus og feje ind mod døren, da det giver dig og din familie lykke resten af året. Ud fra en mere praktisk betragtning, kan det være svært at argumentere for fornuften i, at feje skidt ind på gulvene igen. Men mon ikke det er ok, at man lukker døren, så man slipper for at feje sit eget skidt indendørs 🙂

 

En anden tradition er at se Pinsesolens danse, når den står op om morgenen. Denne tradition, stammer fra 1800-tallet i København, hvor Københavns bedre borgerskab midt i 1800-tallet gjorde det til en Pinsemorgenskik at komme op på Frederiksberg Bakkes “vældige højder”  – ca. 25 meter over havet – for at nyde synet af Pinsesolen, og så bagefter slutte af i de små haver på Frederiksbergs Pile Alle, hvor der var musik og dans. Fænomenet “at se Pinsesolen danse” menes at være afledt af fortællingen om, at solen dansede af glæde, da Jesus genopstod.

 

God pinse 🙂

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews