Hvorfor Slår Forældre Deres Børn ? Gode Tips Til At Undgå Det

 

Selvom der i de senere år har været meget debat og information omkring den rigtige form for opdragelse af børn, så er der stadig mange forældre, der straffer deres børn fysisk, men hvorfor slår forældre deres børn ? Det er enormt ødelæggende og et stort tillidsbrud, når mor eller far, som skulle være dem, der giver den allerbedste omsorg, pludselig slår. Også selvom det kun sker en enkelt gang eller sjældent, at barnet eksempelvis får en lussing, så bliver det siddende i barnet lang tid efter, og barnet vil være bange for, hvornår det vil/kan ske igen.

 

Hvorfor slår forældre deres børn – Kan fysisk afstraffelse være den sidste mulighed i tilspidsede situationer ?

 

Det korte svar er NEJ. Der er mange andre meget bedre muligheder for at vise dit barn hvad der er rigtigt og hvad der er forkert. Børnene lærer jo af sine forældre, og bliver barnet slået når der er konflikter, vil man risikere, at barnet overfører det i konflikter med andre børn, og bruger vold som middel, såfremt der opstår uoverensstemmelser med eksempelvis klassekammerater.

 

Vold, også selvom det sker sjældent skaber usikkerhed og angst hos barnet. Barnet vil føle, at hjemmet er ikke længere et trygt sted at være, og barnet bliver usikker på, om det bliver udsat for vold igen ved fremtidige konflikter. Endvidere viser undersøgelser, at der også er langt større risiko for at udvikle anlæg for, dårligt selvværd, angstlidelser, stofmisbrug og selvmord hos børn, der er blevet slået af deres forældre.

 

Hvorfor slår forældre deres børn ?

 

Det findes ikke nogen gode argumenter for, hvorfor forældre slår deres børn, men det korte svar er afmagt. De fleste forældre har formentlig prøvet at irettesætte sit barn uden effekt. Det kan få temperamentet til at stige, især hvis man er stresset eller man har prøvet at irettesætte barnet flere gange og intet sker.

Afmagten vil her komme tydeligt frem, og man føler sig magtesløs, når det intet nytter, selv om man har prøvet at irettesætte barnet flere gange. Nogle forældre kan så i hovedet overbevise sig selv om, at en voldelig afstraffelse ok, som en sidste udvej. Måske har de selv været udsat for fysisk afstraffelse som børn og kopierer sine forældre.

Uanset hvilke argumenter man kommer op med, så skal det være fuldstændig udelukket at lave fysisk afstraffelse på sit barn, idet det kan forvolde stor skade på barnet både på kort og lang sigt.

 

Hvorfor slår forældre deres børn – Her er derfor nogen gode tips til at undgå at slå dit barn:

 

 

 • Skæld mindre ud – Når man skælder ud er ofte udtryk for afmagt, og det er ikke rart for dit barn at få skæld ud, og det er heller ikke rart for dig. Hvad værre er, det hjælper overhovedet ikke. Prøv istedet for at råbe og skælde ud, at sige det helt almindeligt til dit barn, hvad du er utilfreds med. Skældud skaber afstand til dit barn, og siger du de ting som du ikke er tilfreds med på en rolig og respektfuld måde til dit barn, så vil barnet også lytte på en anden måde end ved skældud tonen. Istedet skal du vende den rundt prøve at sætte dig i dit barns sted og tænker over, hvordan du selv ville opleve situationen, hvis det var dig, der blev skældt ud. Derfor forklar det til dit barn på samme måde, som du gerne selv vil have det forklaret, hvis du har gjort noget forkert.

 

 • Hvis du kan mærke at temperamentet er ved at tage kontrollen skal skal du:
  • Tæl til 10 – og træk vejret dybt ind, og tænk over at bevare roen.
  • Gå væk fra barnet – Gå ud og få noget frisk luft, og brug lidt tid til at komme ned i gear igen. Er det et lille barn, så må du ikke være væk for lang tid, da barnet så vil føle sig afvist og efterladt bag en lukket dør. Er det et større barn giver du bare besked på, at du kommer tilbage om lidt.
  • Er der andre voksne i huset – kan du bede dem om lige at tage over indtil du har dampet af. At der kommmer en anden voksen ind til barnet kan også opbløde på konflikten og give alle det pusterum, der er nødvendigt for at få løst konflikten på en god måde.
  • Når konflikten er løst – Tænk igennem, hvordan du vil løse konflikten, hvis situationen opstår igen.
  • Næste konflikt – Beslut dig allerede nu for hvad du vil gøre, for at undgå voldelig adfærd, hvis du føler, at du får tendenser til at slå, eller på andre måder øve fysisk vold mod dit barn. Fortæl dine nærmeste (din kæreste, mand, kone, mor) om dine beslutninger, og bed dem om at hjælpe dig, hvis dit temperament næste gang er ved at koge over.
  • Søg evt. hjælp – På lidt længere sigt kan du også overveje at søge professionel hjælp, hvis det virker uoverskueligt at ændre adfærd på egen hånd.

 


 

Hvorfor slår forældre deres børn ? Det er en stor omvæltning at blive/være forældre, og vi får rigtig mange skønne stunder med vores barn. Men det er konflikterne med vores barn, som vi alle kommer til at opleve, hvor vores forhold til vores barn for alvor kommer på prøve.

Rigtig mange bliver presset derud af vedvarende konflikter, hvor vi ikke længere magter det, og risikere at komme til at opføre sig på en uønsket måde, hvor vi slår vores børn i konflikt situationer. Det er her, at man skal prøve at forberede sig så godt som muligt på sin adfærd, inden konflikterne opstår, idet man herved bedre vil kunne håndtere konfliktsituationen på en god måde.

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews