Islamiske Højtider – Hvilke Højtider Har Man i Islam ?

 

Hvilke islamiske højtider og øvrige helligdage, den enkelte muslim praktiserer, afhænger i nogen grad af, hvilket land, vedkommende kommer fra, og hvor troende, personen er. Visse af dagene har mere karakter af festdage, der er tilknyttet troen, end egentlige helligdage.

Derudover er det væsentligt, at sunni-muslimer og shia-muslimer ikke er enige om, hvilke hadith-samlinger – også kaldet Profetens tradition, der er læren, udsagnene og handlingerne af profeten Muhammad – der er mest troværdige, og visse af helligdagene fejres derfor kun af den ene gruppe.

 

Her er nogen af de vigtigste Islamiske Højtider: 

 

Fredag
—————-

Fredag er en vigtig dag for muslimer, og muslimer mener generelt, at religiøse handlinger foretaget om fredagen giver større udbytte end religiøse handlinger foretaget på andre dage i ugen. Selvom fredag er en væsentlig dag, opfattes den ikke som sabbat, fordi muslimer tror ikke, at Gud hvilede efter skabelsen. Valget af fredagen som ugens vigtigste dag skyldes troen på, at Adam blev skabt på denne dag.

Fredagen har derfor stor betydning for den muslimske menighed i Danmark. Det er dagen, hvor man bliver kaldt til fællesbøn i den lokale moske, hvor alle raske, sunde og fastboende muslimske mænd har pligt til at deltage i denne fællesbøn, samt prædiken af moskeens Imam. Muslimske kvinder er ikke forpligtede til at deltage i fredagsbønnen, men kan vælge at gøre det. Ved fredagsbønnen sidder kvinder og mænd hver for sig.

 

Ramadan
——————

Ramadanen er navnet på måneden, hvor muslimer faster, mens der er dagslys. Tidsmæssigt følger fastemåneden den muslimske kalender, hvilket betyder, at fasten ikke falder i den samme periode hvert år i henhold til den dansk kalender. Ramadanen begynder i den 9. måned i den islamiske kalender og varer hele denne måned ud, hvilket vil sige 29 eller 30 dages faste. I 2017 vil ramadanen være i perioden 27. maj til 24. juni og i 2018 vil ramadanen falde i perioden 16. maj til 14. juni.

Når der er ramadan betyder det, at man som muslim hverken må spise eller drikke fra daggry og til solen går ned. Det betyder, at muslimer der opholder sig her i Danmark i ramadan perioden, hver dag ikke må spise eller drikke i op til 19 timer. Fasten ses i Islam som en personlig prøve i mådehold, der skal sikre, at den enkelte får forståelse for, hvad det vil sige at være fattig.

Fasten skal samtidig anvendes til åndelig fordybelse og minde muslimerne om den måned, hvor profeten Muhammed via åbenbaringer modtog Koranens budskaber. Endelig er Fasten er også en lydighedsprøve over for Allah. Rettroende muslimer mener, at Allah ser alt, og at han dømmer alle på dommedag alt efter, hvordan man har levet livet her på jorden.

 

Fastebrydningsfesten
————————————–

Fastebrydningsfesten er festen, hvor det fejres, at Ramadanen er overstået. Forberedelserne til fastebrydningsfesten begynder ved nymånens tilsynekomst om aftenen efter 29 eller 30 dages faste i årets 9. måned, ramadanen. Festen afholdes derfor den første dag i måneden shawwal (som man kan se i islamisk kalender). Alle mulige lækkerier tilberedes til fastebrydningsfesten, og der hersker travlhed overalt.

Næste morgen samles man til fællesbøn i den lokale moske eller under åben himmel, og midt på formiddagen indtages det første dagsmåltid efter den månedlange faste. Herefter besøger man i de næste par dage familie og bekendte, for at ønske dem tillykke og velsignelser med ramadanen, og man ringer til familiemedlemmer og venner, som man ikke har mulighed for at besøge. Børnene får gaver, og det er almindeligt, at man giver almisser til de fattige.

 


 

Der er andre islamiske højtider afhængig af hvilken retning af islamisme, som den enkelte muslim følger, men ovennævnte dage er nogen af de vigtigste dage for muslimer her i Danmark.

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews