Jødiske Højtider – Hvilke højtider har man i Jødedommen ?

Jødiske Højtider

Jødiske Højtider

 

Jødedommen har mange helligdage, og hver helligdag har sin egen betydning, ritualer og historie. De jødiske fester og helligdage tager som regel udgangspunkt i centrale begivenheder i det jødiske folks historie.

Jøder over hele verden genoplever hvert år til deres højtider både deres histories festlige og mere smertefulde begivenheder. Dette illustrerer jødedommens syn på historien: at historien er et produkt af Guds handlen i et forsøg på at frelse det jødiske folk. Den jødiske kalender følger måneåret, hvilket betyder, at jødiske højtider hvert år falder på forskellige datoer ligesom i den Gregorianske kalender.

 

Her er en oversigt over de vigtigste jødiske højtider:

 

Sabbat
—————

Sabbat er den vigtigste helligdag i jødedommen. Sabbatten er en ugentlig helligdag, der fejres fra solnedgang om fredagen til solnedgang om lørdagen. Sabbatten tager udgangspunkt i beretningen fra 2. Mosebog, hvor Gud efter på seks dage at have arbejdet med at skabe verden, hvilede på syvendedagen. Sabbatten er derfor en hviledag, der samler hele familien, og hvor det ikke er tilladt at arbejde. Endvidere er sabbatten foreskrevet i de ti bud.

Der er stor forskel på, hvordan jøder fejrer sabbatten, afhængig af, hvor troende du er som jøde. 2. Mosebogs beretning om, at det ikke er tilladt at arbejde på denne dag, tages eksempelvis meget bogstaveligt af de ortodokse jøder, der holder sig fra alt, der kan have den mindste antydning af arbejde. I det moderne Israel bruger de fleste jøder sabbatten som en fridag. I Jerusalems hektiske gader kører eksempelvis på sabbatten kun ganske få biler, men tilgengæld er der masser af aktivitet i byens parker, hvor familierne hygger sig omkring picnic-kurven. Sabbatten er ugens højdepunkt for familien.

 

Pesach – Påske
—————————–

En af de vigtigste højtider i jødedommen er Pesach, svarende til den kristne påske. Pesach, der betyder “forbigang” fejres til minde om udfrielsen fra slaveriet i Egypten. Pesach er en stor festdag, da den symboliserer Guds frelseshandling mod det israelitiske folk. Samtidigt bærer dagen løftet om, at Gud vil gribe ind, når det ser mørkest ud. En lang række ritualer og handlinger knytter sig til Pesach festen.

Højtidens centrale begivenhed er seder, et fællesmåltid der afholdes på festens første aften, hvor der spises en række traditionelle retter der er symbolsk knyttet til udvandringen fra Egypten. Da israelitterne forlod Egypten, nåede den dej, de havde tilberedt til rejsen, ikke at hæve. Derfor spiser jøderne kun usyret brød under festen. Brødet er tynde firkantede brød, der minder om knækbrød.

 

Shavuot – ugefesten
————————————

Shavuot betyder “uger” på hebraisk og oversættes til dansk med ordet ugefesten. Shavuot er en jødisk fest, som markerer, at det jødiske folk modtog Torah på Sinaibjerget. Shavuot fejres i synagogen og er et modstykke til den kristne pinse, idet den fejres 50 dage efter pesach – påske. Jøderne fejrer ved denne fest, at de modtog Toraen på Sinaibjerget tre måneder efter udgangen fra Egypten. Nogle ortodokse jøder markerer dagen ved at holde sig vågne natten inden for at studere Toraen.

Det er oprindeligt en høstfest, så synagogen er smukt pyntet med blomster og grønne planter. Ved Shavuot er der tradition for at spise mad lavet på mælk: ostekager, pandekager med ostefyld, is. Mælk er nemlig et symbol på Tora, der nærer mennesket ligesom mælk nærer et lille barn.

 

Sukkot
————————

Løvhyttefesten (Sukkot) er den jødiske festkalenders store klimaks. Man bygger små hytter i haven, på altanen eller sågar på taget. Sukkot eller løvhyttefesten hylder israelitternes vandring gennem ørkenen efter flugten fra Egypten, og falder sammen med frugthøsten. Derfor fejres Sukkot ved, at man konstruerer små hytter, der dekoreres med frugt og grøntsager. I disse hytter spiser og sover man de syv dage festivalen varer.

 


Der er andre højtider i jødedommen, men ovennævnte dage er nogen af de vigtigste dage for både jøder her i Danmark og jøder i resten af verden.

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews