Køb Af Sommerhus – Her Er Nogen Gode Tips

 

Økonomien går godt i Danmark pt. og når økonomien går godt, så er en af de ting mange danskere overvejer – køb af sommerhus. Endvidere er der mange sommerhuse udbudt til salg, renten er historisk lav, så sommerhus drømmen er fristende for mange danskere, men det er vigtigt, at du ikke kun forholder dig til, hvad det koster at købe sommerhuset, men også hvad det koster at eje og bruge sommerhuset.

 

Derfor bør du forholde dig til følgende ting, inden du overvejer køb af sommerhus:

 

Køb af sommerhus – Er et sommerhus overhovedet noget for din familie

At være sommerhusejer er ikke bare hygge, det kræver tid og kræfter at have et sommerhus, så man skal gøre op med sig selv, om man vil bruge tiden på at være sommerhusejer. Købet af sommerhus skal ikke være styret af hyggelige sommerminder fra vennernes sommerhusterrasse, hvor solen gik ned over havet, mens glasset var fyldt med boblende vin.

Det er vigtigt at overveje, hvad pengene ellers kunne være gået til. Man kan leje mange sommerhuse og tage på mange ferierejser for de penge, som det koster at købe og vedligeholde et sommerhus. Sommerhuset kan risikere at blive en belastning, hvor man føler sig nødsaget til at bruge det, når vi nu har det. Mange sommerhuse er bygget af træ, som måske kræver maling hvert andet år, og der er græs, der skal slås, samt træer som skal fældes. Der kan gå en masse fritid med at svinge penslen, mens et hus af mursten eller gasbeton kræver en mindre indsats.

Køb af sommerhus er en stor investering, så det er vigtig, at beslutningen er gennemtænkt, og ikke er præget af stemning og impulskøb.

 

 

Køb af sommerhus – Økonomi og finansiering

Køb af sommerhus kan finansieres med en blanding af realkreditlån, banklån og udbetaling. Kun 75 procent af sommerhuset kan finansieres med et 30 årigt realkreditlån i modsætning til helårshuset, hvor 80 procent af købsprisen kan finansieres med et realkreditlån.

Ud over udbetalingen og afdragene på sommerhuset er der flere forhold, du skal tage i betragtning, når du skal vurdere, om familiens økonomi kan rumme et sommerhus.

Har man friværdi i sin helårsbolig, som man bruger til delvis finansiering af sommerhuset, kan man med fordel udnytte det nuværende lave renteniveau, da man så har mulighed for at optage hele lånet, eller langt størstedelen, som et realkreditlån, som typisk betyder en betydeligt lavere rente end på et banklån.

Ud over renter og afdrag på lånet, skal man som sommerhusejer også medregne udgifter til vand, el, opvarmning, eventuelt tømning af septiktank, grundejerforening med videre. Og så bør man tage højde for stigende grundskyld de kommende år. Som det ser ud på nuværende tidspunkt vil grundskylden fortsætte med at stige, indtil den svarer til den offentlige vurdering af grunden, og i en del kommuner kan der gå flere år, før det sker. Derudover er der en tendens til, at kommuner med mange sommerhuse har en relativt høj grundskyldspromille, fordi det i modsætning til indkomstbeskatning ikke rammer kommunens borgere lige så hårdt.

Er sommerhuset i dårlig stand, kan det være nødvendigt at foretage reparationer straks efter købet. Reparationerne kan i nogle tilfælde med fordel kombineres med en ombygning, men under alle omstændigheder er det vigtigt, at du får lavet et overslag på de nødvendige udgifter, så de kan indgå i det overordnede økonomiske billede og planlægning.

Lav derfor et budget, hvor der både er luft til at købe og ikke mindst vedligeholde sommerhuset. En oplagt muligheder er som nævnt, at bruge friværdien i ens helårsbolig til at skaffe penge til sommerhuskøbet – hvis der er mulighed for det. Hvis man kan låne til den sidste del af sommerhuskøbet i friværdien, så er der som nævnt udsigt til en billig husleje. Grundlæggende skal man få overblik over, hvad sommerhuset må koste, så man på forhånd har en smertegrænse med prisen, så man ikke står med mæglerne i et sommerhus og bliver fristet over evne.

Generelt skal man være varsom med at købe sommerhus som investering. Det kræver næse for investeringer, som ikke så mange har, at få en kortsigtet gevinst. Du kan ende med en god fortjeneste, hvis du køber og sælger på det rigtige tidspunkt. Men ingen kan forudsige, hvornår det rigtige salgstidspunkt er i fremtiden – og f.eks. betød de kraftige prisfald under finanskrisen at mange har tabt penge, hvis de eksempelvis købte i sommerhus midt-nullerne. Lad derfor være at købe sommerhus kun med investering for øje, men fordi du/familien gerne vil bruge det.

 

 

Køb af sommerhus – Vedligeholdelse

Et sommerhus vil ofte kræve mere vedligeholdelse end et muret helårshus, og udgift til vedligeholdelse skal derfor medregnes i de samlede udgifter. Af samme grund kan et dårligt vedligeholdt sommerhus også vise sig at være en dyr fornøjelse, selv om kontantprisen har været lav. Derfor vil det normalt være en fordel at få udarbejdet en tilstandsrapport på sommerhuset inden køb. Tilstandsrapporten er ikke lovpligtig, men er en fordel for både køber og sælger. Er det et sommerhus, der kræver meget vedligeholdelse, og er du en handy-man, så kan mange penge spares på udgifterne til vedligeholdelse, mens det kan blive en dyr fornøjelse, såfremt du har 10 tommelfingre, og hver gang må ringe til en håndværker, såfremt noget skal ordnes på sommerhuset.

 

 

Køb af sommerhus – Beliggenheden

Det kan være meget vigtigt at finde et sommerhus i den rigtige afstand til den permanente bolig, men der kan være store forskelle indenfor samme radius. Eksempelvis er Tisvildeleje et af landets dyreste sommerhusområder. Her var kvadratmeterprisen på fritidshuse ca. 30.000 kr. i 2016,  mens 14 kilometer mod vest i Liseleje var kvadratmeterprisen ca. 20.000 kr, og begge er skønne områder.  Afstanden fra mange steder i København er stort set den samme til Tisvilde og Liseleje.

Med hensyn til beliggenhed, så kan man som ny sommerhusejer nogen gange blive overrasket over, at der i et givent sommerhusområde kan være regler for, hvor ofte der skal klippes hæk og slås græs. Det kan rumme konfliktstof i forhold til de omkringliggenede naboer, så tjek det inden købet.

 

 

Køb af sommerhus – Selve sommerhusgrunden

Grunden er en vigtig del af sommerhuset. Jo større den er, desto mere plads er der at boltre sig på. De fleste tager i sommerhus for at kunne være udenfor og i fred for andre. Så er det en prioritet, så det er en fordel, hvis der er langt ind til naboen. Omvendt er en større grund dyrere, og der er mere at passe.

Du skal derfor også tage stilling til, om du kigger efter et hus med en naturgrund, som stort set passer sig selv, eller om det er sagen med en pyntehave, hvor der også kan dyrkes grøntsager. En sådan grund, som typisk også har græsplæne, kan kræve lige så meget pasning som en villahave, samt hyppige besøg i vækstsæsonen.

Naturgrunden udelukker ikke frugttræer og buske og et areal med plæne, men er væsentligt mindre pasningskrævende. Her er mest tale om beskæring og rydning af træer og buske,  så grunden ikke gror for meget til.

 

 

Køb af sommerhus – Tjek området

Ud over overvejelserne omkring selve huset og grunden og den geografiske beliggenhed, er det også en god idé at tjekke nærområdet ved at køre og gå rundt i området. Tag også gerne en snak med de evt. kommende naboer.

Følgende forhold kan have betydning:

  • Hvordan er bademulighederne ?
  • Hvordan er indkøbsmulighederne ?
  • Er der en Grundejerforening med restriktive regler ?
  • Er der mulighed for at gå naturskønne ture ?
  • Ligger sommerhuset tæt på jernbane, stærkt befærdet vej, industri eller andre støjkilder ?
  • Er der landbrug med eksempelvis gylletanke i nærheden, der kan give lugtgener ?
  • Hvis huset ligger i første række tæt på kysten, bør du undersøge, om der er foretaget kystsikring, eller om der er planer om det. Ellers kan det blive dyrt for de berørte grundejere.
  • Er der planer om nye bebyggelser tæt ved, der kan ødelægge udsigten over mark eller skov ?
  • Hvis du er glad for at sejle, vil muligheden for at få en bådplads tæt på måske også være vigtig.

 

 

Køb af sommerhus – Rejsetid og transportomkostninger

Det kan være fristende at købe et sommerhus uden for de dyreste områder, og der kan umiddelbart være mange penge at spare ved at skulle bruge lidt ekstra tid på transport. Men hvis det betyder, at transportomkostningerne er høje, kan besparelsen ved selve købet hurtigt blive beskeden eller helt forsvinde.

Eksempelvis er kontantprisen på et sommerhus på Fyn typisk markant lavere end et tilsvarende hus i Nordsjælland, men forskel i transportudgifter kan gøre omkostninger til sommerhuset i Nordsjælland på samme niveau som et sommerhus på Fyn.

Er man eksempelvis bosat i København, vil det alene i brændstof og broafgift hurtigt koste mere end 900 kroner at køre frem og tilbage til et sommerhus på Fyn.  Det er en udgift, som kan lægge til de månedlige udgifter, og afhængigt af, hvor ofte man planlægger at bruge sommerhuset, kan huset på Fyn måske derfor vise sig at være dyrere i samlede årlige omkostninger.

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews