Købe Brugt Bil – Her Er Nogen Gode Tips

 

Overvejer du at købe brugt bil, så kan det være et fantastisk køb, hvor du kan spare mange penge i forhold til at købe en ny bil, men køb af brugt bil kan også give nogen ubehagelige overraskelser, så derfor er det vigtigt, at du forbereder dig grundigt, og tjekker bilen ordentligt, når du overvejer at købe brugt bil.

 

Her er nogen tips, der er gode at følge, såfremt du overvejer at købe brugt bil:

 

1. Købe brugt bil – Find en bil der passer dig

Uanset om du køber ny eller brugt bil, så er der mange forskellige typer biler at vælge imellem, og det kan være svært at vælge. Du bør som minimum overveje følgende inden du beslutter hvilken type bil du gerne vil have:

  • Plads – Skal bilen blot bruges som en bil til dig selv og/eller din kæreste/kone,  eller skal du kunne transportere hele familien rundt omkring i landet.
  • Sikkerhed – Grundlæggende så er en større bil mere sikker end en mindre bil. Så hvis du går op i sikkerhed, så gå efter en større bil.
  • Brændstofforbrug – Har du behov for dagligt at køre længere strækninger på 50 km eller derover, så kan det muligvis godt betale sig for dig at investere i en bil, som kører på diesel, da en dieselbil ofte kører længere på literen i forhold til en benzin bil.
  • Design – Der er ingen tvivl om, at designet på bilen har stor betydning for mange folks bilvalg. En bil har stor signalværdi for mange, hvorfor dette kan have stor betydning for både hvilket bilmærke, som du vælger, samt hvilken model. Som nævnt er det meget individuelt, så design og bilmærke er noget du skal gøre op med dig selv.
  • Køreegenskaber – For at du kan foretage et fornuftigt valg af bil, så er det vigtigt, at du prøvekører nogen forskellige biler, så du har et godt sammenligningsgrundlag, når du skal vælge den bil, som du gerne vil have.

 

2. Købe brugt bil – Undersøg markedet

Internettet er fyldt med gode søgemaskiner, hvor du kan søge efter din nye brugte bil. Brug maskinerne til at skabe dig et overblik. Her eksempler på nogen bilsider du kan tjekke ud:

 

3. Købe brugt bil – Køb hos forhandler eller privat

Du kan enten købe brugt bil hos en forhandler, eller hos en privatperson. Forskellen er i bund og grund, at du enten køber bilen af en helt almindelig bilejer, eller hos en professionel forhandler, som er vant til at handle med biler. Den primære forskel er, at forhandleren er forpligtet til at give dig to års reklamationsret på bilen efterfølgende. Dette får du ikke med ved køb af en privatperson, hvorfor bilen altså skal være væsentligt billigere, hvis du køber bilen af en privatperson.

Hvis du ønsker at købe brugt bil hos en forhandler, så gør dig nogle tanker om hvordan bilforhandleren evt. vil reagere ved reklamationer. Professionelle bilforhandlere tager blot bilen ind, og får fixet problemet uden yderligere bøvl, men man kan godt være uheldig og komme i tvister med bilforhandleren, om hvorvidt fejlen var kendt på købstidspunktet eller ej, eller om fejlen skyldes slid.

Derfor er det en god ide at tjekke bilforhandleren på Trustpilot.dk eller høre om andre folks erfaringer med forhandleren, som kan være et godt pejlemærke. På Firmatjek, som opdateres af Forbrugerstyrelsen kan du slå op hvilke forhandlere, der har verserende klagesager – firmatjek.dk

Køber du bilen af en privatperson, så skal du også samtidig sikre dig, at sælger kan dokumentere nuværende ejerskab af bilen ved fremvisning af original registreringsattest på bilen. Ligeledes bør du ved køb af bil fra privat få lavet en FDM test af bilen, da du som nævnt ikke har nogen reklamationsret, såfremt der efterfølgende viser sig, at der er fejl på bilen.

 

4. Købe brugt bil – Tjek bilens data

Tjek bilens data Her – bilviden.dk hvor du bla. kan undersøge forbrug af brændstof og grøn ejerafgift. Du kan også tjekke den brugte bils sikkerhed via stjernerne fra diverse Euro Ncap-test.

På denne tyske side er det muligt at slå faktiske forbrugstal op – det vil sige information om brændstoføkonomi indrapporteret af bilejerne selv – spritmonitor.de 

 

5. Købe brugt bil – Bilens driftsikkerhed

Den brugte bils driftsikkerhed er vigtig for din økonomi med hensyn til de løbende driftsudgifter på bilen.

Der findes en række hjemmesider, hvor du kan finde oplysninger om, hvor driftsikre forskellige bilmodeller er:

  • Denne engelske side – Reliabilityindex.com giver præcise oplysninger om, hvad forskellige biler koster i reparation.
  • Denne tyske hjemmeside adac.de viser de typiske fejl på biler, der har fået vejhjælp.
  • Denne hjemmeside for fra danske Applus giver mulighed for at slå op, hvor mange fejl forskellige bilmodeller typisk har i forbindelse med syn – applusbilsyn.dk

 

6. Købe brugt bil – Restgæld og bilens historik

Når du skal købe købe brugt bil, og inden du skriver under på købekontrakten, så bør du tjekke den brugte bil for restgæld. Det er nemt at købe katten i sækken hvis man ikke har undersøgt grundigt nok. Derfor er det en god ide at undersøge om bilen har restgæld, inden du involverer dig for meget i købet. Du kan eksempelvis gå ind på AutoUncles opslagsværktøj, der er gratis og her kan du slå både kilometertal og restgæld op, samt få et indblik i synsrapporterne på den brugte bil. Det eneste du behøver er bilens nummerplade!

Link til Autouncles opslagsværktøj Her 

Værktøjet henter oplysningerne direkte fra Tinglysningens hjemmeside, og derudover laver den en vurdering af, om kilometertallet er sandsynligt. Alternativt kan du selv slå bilen op på Tinglysningens hjemmeside – det kræver dog du har bilens stelnummer.

 

7. Købe brugt bil – Hvor brændstoføkonomisk er bilen og hvad koster den i grøn ejerafgift

Er brændstoføkonomien vigtig for dig, så kan du på Trafikstyrelsen side slå op, hvor langt den ønskede bile kører på literen ifølge bilfabrikanten, og hvad den koster i grøn ejerafgift via bilviden.dk 

På denne tyske side spritmonitor.de  er det muligt at slå faktiske forbrugstal op – det vil sige information om brændstoføkonomi indrapporteret af bilejerne selv.

 

8. Købe brugt bil – Prøvekør bilen

Det bedste indtryk af vognen får du bag rattet. Husk både at teste bilen i almindelig bykørsel og på motorvej, så du kan mærke bilen i flest mulige situationer. Kørsel på motorvej kan f.eks. være støjende i nogle biler, men ikke mærkes ved bykørsel. Kør godt til i bilen, så den testes grundigt af. Det gælder både accelleration, sving og nedbremsninger. Bilen skal føles godt i alle situationer og ikke ryste, rasle eller give mærkelige lyder ved eksempelvis skarpe sving. Har du en dårlig fornemmelse med den brugte bil, så bør du overveje at sige nej tak til handlen.

 

9. Købe brugt bil – Få bilen testet

Har du lidt betænkeligheder ved den brugte bil, kan du sende bilen til brugtbilstjek. Er du ude i at købe en lidt dyrere brugt bil, eksempelvis over 50.000 kr., så kan det anbefales, at du køber en FDM brugtbiltest, hvor bilen gennemgås detaljeret, og hvor du får en rapport over de observerede fejl eller mangler på bilen, samt bilens generelle tilstand. Evt. konstaterede fejl i rapporten, som forhandler ikke har oplyst dig om på forhånd, kan også bruges ved den endelige forhandling om bilens pris. En sådan FDM test koster ca. 2.000 kr.

Køber du bilen privat, så er det næsten et must at få lavet en brugtbilstest, idet du ikke har nogen reklamationsret, når du køber privat.

 

10. Købe brugt bil – Købekontrakten – Husk forbeholdene

På Forbrugerstyrelsen side forbrug.dk kan du læse om, hvad du som forbruger skal være opmærksom på, når du køber brugt bil. Gode Råd ved køb af brugt bil

Hos FDM er der også mange gode råd og tips at hente omkring køb af brugt bil – Køb af bil

Hvis du er medlem af FDM kan du ligeledes sende slutsedlen til FDM, som tjekker at aftalen er lovlig, og at du stilles ordentligt ved bilkøbet.

Som forbruger har du ikke krav på garanti, når du skal købe brugt bil. Ønsker du garanti på dit bilkøb, så skal det aftales. Hvis du derfor aftaler en garanti, så husk at få garantien skrevet ind i slutsedlen. En garanti skal være bedre end købelovens reklamationsbestemmelser, og den skal dække de fejl, der opstår efter købet, og inden for den aftalte garantiperiode. En garantiperiode er typisk mellem tre og seks måneder.

Når du har skrevet under på slutsedlen, skal du være klar over, at du har indgået en bindende aftale om køb af bilen.

Det betyder, at der ikke er nogen fortrydelsesret. Derfor skal du læse slutsedlen grundigt igennem, spørg ind til den, og gennemgå den med sælger, inden du skriver under på slutsedlen.

 

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews