Kronborg Slot og Shakespeares Hamlet

 

Kronborg Slot er kendt over hele verden fra Shakespeares skuespil Hamlet, der foregår på Kronborg i Helsingør, og hvor Shakespeares Hamlet er en dansk prins, der må gå så grueligt meget igennem, og han vender hjem til Kronborg Slot, fordi hans far kongen er død.

 

Kronborg Slot og fæstning er en stor oplevelse for både børn og voksne, og Kronborg Slot er et af Nordeuropas mest betydningsfulde renæssanceslotte. Kronborg er derfor et af Danmarks vigtigste kulturhistoriske seværdigheder, der udefra fremstår som både en blanding af et elegant kongeslot, og en storslået militær fæstning. Kronborg Slot blev i år 2000 medtaget på UNESCOs Verdensarvsliste, på grund af slottes unikke arkitektur, placering og kulturelle betydning.

 

 

Kronborg Slot ligger på Sjællands yderste spids, hvor Øresund er smallest, en strategisk vigtig beliggenhed, der før i tiden gjorde det muligt at kontrollere indsejlingen til Østersøen gennem Øresund. Kronborg har med denne placering ved indsejlingen til Øresund i Helsingør stået som et økonomisk, politisk, militært og kulturelt magtsymbol for Danmark gennem 600 år, og er i dag et enestående historisk monument, også i international sammenhæng.

 

Kronborgs historie går helt tilbage til 1420, hvor Erik af Pommern opførte fæstningen Krogen, for som nævnt at kunne kontrollere indsejlingen til Øresund, og opkræve den indbringende sundtold. Sundtolden havde stor betydning for Helsingør i mere end 400 år, og gjorde byen kendt ude i den store verden. Indefra er slottet et vidnesbyrd om renæssancens og barokkens kongelige levevis. Både slottet og omgivelserne er en enestående oplevelse, og historiens vingesus kan mærkes, når man går rundt i den imponerende bygning, som vidner om, at Danmark engang var en betydelig militær magtfaktor i Nordeuropa.

 

Aktiviteter på Kronborg Slot

 

Kronborg byder på en lang række spændende oplevelser. Eksempelvis kan du via din mobiltelefon opleve Kronborg gennem en dramatisering af livet som straffefange i fæstningen – Se her hvordan Kronborgs fortælling formidles direkte via mobiltelefoner – Herudover er der også en masser aktiviteter i skoleferier, hvor slottet tilbyder en masse for børn. Du kan blandt andet låne en nøgle til Kronborgs seks legekasser med legeredskaber for både børn og voksne. I slottets legekasser kan du bygge dit eget slot i legoklodser, eller klatre rundt på en kæmpe model af Kronborg.

 

 

Du kan også opleve de smukke kongelig sale – blandt andet Dansesalen, der er Nordens største renæssancesal. Nyd udsigten over Øresund fra fæstningen, og gå på oplevelse i kasematterne, de mørke, kolde gange, der var beskyttelsesrum for datidens soldater. I kasematterne kan du også se den sovende kæmpe Holger Danske, der ifølge savnet vil vågne og blive til kød og blod, når Danmark trues af fjender.

 

 

William Shakespeare valgte at placere sit skuespil Hamlet på Kronborg, da han skrev sit verdensberømte drama. I perioden 1. juni til 31. august kan man opleve Hamlets verden på hans eget slot Kronborg.

 

Her er en kort oversigt over seværdigheder på Kronborg Slot:

 

  • Kronborg Slot – De Kongelige saleKronborgs Kongelige Sale fortæller om dengang renæssancekongerne festede og boede på slottet. I Kronborgs smukke sale levede kongerne, og holdt storslåede fester med mad, musik, skuespil og hof dramaer. Festsalen over dem alle er Kronborgs imponerende dansesal, der med sin længde på 60 meter på Shakespeares tid var Nordeuropas største festsal.

 

  • Kronborg Slot – KasematterneUnder Kronborgs fire store bastioner finder man Kronborgs underjordiske gange kasematterne. Her er dystert, koldt og fugtigt, men kasematterne har reddet mange liv i krigstider, når de underjordiske gange har beskyttet soldaterne, mod fjendens bombardementer af Kronborg. I kasematterne er der plads til heste og soldater, med mad nok til 1000 mand i op til seks uger.

 

  • Kronborg Slot – Hamlets verdenNår de besøgene kommer i Kronborgs Slotsgård, så træder de samtidig ind i Hamlets verden. For Hamlet, Ofelia, Gertrude, Claudius, Laertes, Polonius, genfærdet og Yorrick er flyttet ind i Kronborgs sale, og i de dystre kasematter. De besøgene vil møde de forskellige karakterer, når de bevæger sig rundt på slottet. Gæsterne vil opleve personernes hverdagsliv på tæt hold, og de bliver også vidner til personernes tragiske skæbner, når de griber våbnene eller forgifter hinanden. Ingen ved, hvad slottets gæster kommer til at opleve, men uanset, hvor de bevæger sig rundt på slottet, går de rundt i Hamlets verden med drama, begær, giftmord, sjove optrin, fægtekampe og et genfærd i Kasematterne.

 

  • Kronborg Slot – SlotskirkenKronborg Slotskirke er beliggende i slottets sydlige fløj og blev indviet i 1582, og har altid været en protestantisk kirke. I Slotskirken skal man lægge mærke til det smukke kassetteloft. Der har formentlig været kassetteloft overalt på Kronborg før slottet brændte i år 1629. Christian den Fjerde havde dog ikke penge nok til kassettelofter, da han lod Kronborg genopbygge efter branden, og så var det lofterne i kirken, der blev prioriteret.

 

  • Kronborg Slot – Telegraf TårnetTelegraftårnet er navnet på det store iøjnefaldende tårn, der tegner Kronborgs profil mod Helsingør. Mange har gennem tiden undret sig over tårnets særprægede arkitektur, der er anderledes end slottets øvrige overdådighed. Umiddelbart adskiller Telegraftårnet sig fra Kronborgs øvrige tårne ved at mangle spiret. Når man kommer op af de mange trapper i tårnet, belønnes man med en uforlignelig udsigt over Helsingør og Øresund, og derfor er tårnet et oplagt udflugtsmål.

 

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews