Leasing Af Bil – Her Er Nogen Gode Tips

 

Det bliver stadig mere populært for mange med leasing af bil i stedet for at købe bil. Men kan leasing af bil betale sig ? Før det bliver besvaret er det hensigtsmæssigt at lave en kort gennemgang af, hvordan leasing af bil foregår.

 

Leasing af bil – Sådan fungerer leasing af bil

Når du privatleaser, så lejer du bilen i stedet for at købe den. Det er leasingselskabet der formelt ejer bilen, og derfor udformes derfor en leasingkontrakt mellem leasingudbyderen (selskabet der ejer bilen) og leasingtager (dig som gerne vil leje bilen) om aftalens detaljer.

 

De fleste leasingaftaler er gældende for fabriksnye biler, som leasingselskaberne eller bilforhandlerne kan skaffe til favorable priser hos bilproducenten. Der er dog også nogen leasingfirmaer, som er begyndt at lease brugte biler ud, men det er stadig mest nye biler, der bliver leaset ud.

 

Det er mest almindeligt at lease bilmærker, der i forvejen er meget udbredt på det danske bilmarked. Årsagen er, at herved har leasingudbyder bedre mulighed for at forudsige, hvad det gennemsnitlige årlige værditab er på bilen, og det er netop nypris og årligt værditab, der er grundlaget for leasingaftalens prisfastsættelse.

 

Leasing af bil – Leasing kontrakten

Der findes mange forskellige leasingkontrakter, og det er naturligvis en god ide at læse kontrakten godt igennem inden den underskrives. Et godt sted at tjekke, hvordan en leasingkontrakt bør se ud er i FDMs standardkontrakt , hvor du får en god skabelon til, hvad en kontrakt omkring leasing af bil bør indeholde. Mange leasingselskaber har faktisk taget udgangspunkt i FDM’s standardkontrakt. En leasing kontrakt bør typisk indeholde følgende elementer:

 

 • Førstegangsydelse – Mange tilbyder 0 kr. i udbetaling på leasingaftaler eller en lav førstegangsydelse som markedsføring.
 • Månedlige ydelse – En typisk leasingperiode løber i 3 år, men kan både være kortere og længere.
 • Samlede omkostninger – Leasingudbyder har pligt til at oplyse de samlede omkostninger på bilen i leasingperioden.
 • Garanti og Service – Med service og garanti får du dækket langt de fleste vedligeholdelsesudgifter på bilen.
 • Kilometerbegrænsning – I alle leasingaftaler er der et maksimalt antal kilometer som du må køre om året. Kørsel udover max. koster typisk ekstra pr. kilometer.
 • Bilens brugere – Det er ofte specificeret i kontrakten, hvem der må køre bilen.
 • Forsikring – Det er vigtigt at undersøge, om forsikring er inkluderet i leasingprisen. Ellers skal du undersøge, hvad forsikring koster inden du underskriver leasingaftalen.
 • Tyveri og Totalskade – Leasingkontrakten skal specificere, hvad der sker såfremt leasingbilen bliver stjålet eller totalskadet.
 • Opsigelse – Undersøg opsigelsesvilkår. I mange leasingkontrakter kan man efter 11 måneder typisk opsige kontrakten med 1 måneds varsel. Hvis du opsiger kontrakten før tid, vil du typisk miste din førstegangsydelse, hvis du har betalt en sådan.
 • Tilbagelevering – Overordnet er reglen, at bilen skal være skadefri, og som udgangspunkt skal bilen leveres tilbage i samme stand, som du modtog den i. Der tages dog højde for, at der over leasingperioden vil forekomme almindeligt slid. Såfremt der er skader på bilen får du en ekstraregning. Når bilen gennemgås har du ret til at være med, ligesom det bør være en uvildig, der laver gennemgangen.

 

Leasing af bil – Skal du lease eller købe bil ?

Grunden til at leasing af bil ofte kan være en god forretning for dig er, at leasingfirmaerne får rabatter hos bilproducenten, hvis bilproducenten gerne vil lave et salgsfremstød for en bestemt model. Dette kombineret med, at man efterhånden er blevet gode til at forudsige værditabet på bilen gør, at du ofte kan få nogen rigtige gode tilbud på leasing af udvalgte modeller.

 

Tidligere var eksempelvis Ford meget fremme med leasing, og på nuværende tidspunkt er det Peugeot. Bilimportørerne tænker meget i salgstal, og hvis de gerne vil have forøget salgstallet af en model, så er en af måderne, at komme med nogle rigtig attraktive leasingtilbud på udvalgte modeller.

 

Dette taler for at du skal købe bil:

 • Du har mulighed for at få et billigt billån. Har du eksempelvis friværdi i din bolig, eller kan lægge en stor udbetaling på bilen, så kan du typisk få et meget billigt billån.
 • Du vil ikke være begrænset af, hvor mange kilometer om året du må køre. Du kan godt lide at lave spontane ting med din bil i form af bilferier eller andet, og vil ikke være begrænset af max. antal km. pr. år.
 • Du ønsker at have fuld bestemmelsesret over bilen. Hvis du selv ønsker at bestemme hvad du vil lave ved bilen, og evt. selv kan lide at lave småreparationer ved bilen.
 • Du ønsker at beholde din bil i lang tid. Har du planer om at beholde din bil mere end 5 år kan det ofte betale sig at købe.

 

Dette taler for, at du skal have leasing af bil:

 • Du ønsker en lav udbetaling. Udbetalingen er typisk lavere ved leasing end de 20% du typisk skal ligge ved bilkøb.
 • Du ønsker ikke at have endnu mere gæld i form af et billån.
 • Du kender dit kørselsbehov, og det er typisk max. 20.000 km. om året. Hvis du kører mere end de årlige max. km. i kontrakten, kan det blive dyrt at lease.
 • Du vil gerne kende dine faste månedlige biludgifter, hvor service og reparationer er indeholdt i leasingkontrakten.
 • Du kan gode lide at skifte til en ny bil ofte. Et værditab på bilen er typisk størst i de første år, og dette værditab får du elimineret ved at lease bilen, såfremt du gerne vil skifte bil hvert andet eller tredje år uden bekymringer for værditab på bilen.

————————————————-

Går du stadig med overvejelser omkring leasing af bil ? Ovennævnte tips giver dig en indikation på, om du bør købe eller lease din næste bil. Det er selvfølgelig altid en individuel vurdering, og nogen gange finder man også et tilbud, der er så godt, at det bare er svært at sige nej til, selvom man eksempelvis havde besluttet at lease frem for at købe sin bil. Der er store prisforskelle blandt de forskellige udbydere ved både køb og leasing af bil, så det kan godt betale sig at undersøge markedet grundigt inden du beslutter dig for køb eller leasing af bil. God fornøjelse med din næste bil.

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews