Mønsted Kalkgruber – En Af Nordeuropas Største Kalkminer

 

Mønsted Kalkgruber som ligger ved Mønsted syd for Hjarbæk Fjord, og ca. 10 km vest for Viborg er en af Nordeuropas største kalkminer, med omkring 60 km minegange i op til seks etager. Nogle af gangene er så store som domkirker, mens andre er så lave, at en voksen mand ikke kan gå oprejst.

 

De ældste af gangene i Mønsted Kalkgruber er udhugget for mere end 700 år siden, og de nyeste gange er fra 1900-tallet. Der er i dag installeret elektrisk lys i 2 km af gangene, og 600 meter er velegnet for handicappede. Det er planen, at flere af minegangene i fremtiden vil få belysning. Undervejs vil de besøgene møde rislende bække og underjordiske søer.

 

Arla har faktisk lejet en stor del af gangarealet i Mønsted Kalkgruber til modning af Riberhus grubeoste. Ostene ligger til modning tre uger i de kølige gange. I kalkminen kommer temperaturen aldrig over 8 grader, og med en luftfugtigheden, der er konstant omkring 98%, giver dette et perfekt miljø til modning af oste – så perfekt, at det kan betale sig at fragte ostene ned i de trange gamle minegange, og vende dem hver uge i tre uger, til modningen er færdig.

 

Man skal have fornuftigt fodtøj på når man besøger Mønsted Kalkgruber, og det er også en god ide at medbringe noget overtøj, da temperaturen som nævnt i kalkminen ligger på 8 grader året rundt. Det er desuden en god idé at have lommelygte med til de mange mørke kroge i kalkminen. Lygten kan også være til god nytte, såfremt du vil se flagermus på de tidspunkter af året, hvor de små vingede pattedyr opholder sig i kalkminen.

 

I Mønsted Kalkgruber overvintrer mere end 10.000 flagermus af 5 forskellige arter, bl.a. den sjældne damflagermus, og Mønsted Kalkgruber er en Europas vigtigste vinterkvarterer for flagermus. De kommer her i august, parrer sig og går i dvale, og næste år i april vågner de op igen, og lever hele sommeren ude i den jyske natur, men allerede i løbet af august mødes flagermusene igen i kalkgruben, hvor de parrer sig, inden de går i dvale.

 

Hver dag kan besøgene se et lyd og lysshow, der vises en gang i timen over den største sø i kalkminen, og i løbet af et kvarter kastes mere end 500 billeder op på fire store naturlige ”lærreder” på de hvide klippevægge. Her over den største sø kan man se et flot multimedieshow, der viser Mønsted Kalkgrubers historie, som spejler sig i vandet. Billederne ledsages af musik og dansk tale. Showet er meget imponerende, og kan sagtens besøges flere gange under turen rundt i kalkminen.

 

Også udenfor rundt om Mønsted Kalkgruber er det noget at kigge på. Rundt om kalkminen er der etableret en vandresti, der byder på mange smukke kig over det særprægede terræn. De mange såkaldte jordfaldshuller, der kan observeres er sammenstyrtninger af gamle minegange, eller udvaskning af nedsivende regnvand af underliggende kalkforekomster. Herudover rummer området også en interessant flora pga. den meget kalkholdige jordbund. Eksempelvis er der en sjælden bestand af mosser og bregner i området omkring kalkminen.

 

Her kan du finde mere information om Mønsted Kalkgruber

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews