Paris – Roubaix – Cykelklassiker

 

Paris Roubaix er den mest berømte og dramatiske forårsklassiker indenfor cykelløb. Årsagen er, at Paris Roubaix ruten er den hårdeste en dags rute, der findes indenfor cykelløb, og løbet afvikles som nævnt kun på én dag. Den frygtes af de fleste professionelle cykelryttere, men samtidig giver løbet rigtig meget anerkendelse og prestige, hvis man kommer først over stregen.

 

Eksempelvis har vi danske cykelryttere med i cykelløbet hvert år, men endnu har ingen danske cykelryttere præsteret at vinde cykelløbet, selvom om løbet har været kørt næsten hvert år siden 1896.

 

Meget af spændingen kommer fra de smalle, brostenstoppede stier/veje, de såkaldte pavéer, der skaber kvælende støv når solen skinner, og en dræbende mudderpøl når det regner. For rytterne er det en stor udfordring at holde balancen, og undgå punktering i det besværlige terræn. Den ca. 260 km lange løbsrute, som rytterne tilbagelægger på vej til målet på cykelbanen i Roubaix, justeres en smule fra år til år, eftersom nogle af de gamle vejes overflader løbende bliver renoveret, og løbsarrangørerne forsøger at erstatte dem med andre udfordrende brostensveje for at opretholde løbets historie og karakter. Man har derfor undladt at asfaltere mange af pavéerne udelukkende af hensyn til traditionerne i klassikeren Paris-Roubaix.

 

Paris Roubaix starter hvert år i byen Compiègne nord for Paris, og følger herfra små snørklede veje mod nord gennem det nordfranske kulmineområde. Efter ca. 100 km når rytterne til det første af de brostensbelagte vejstykker, pavéerne. Den måske mest frygtede og kendte pavé er den yderst udfordrende pavée Trouée d’Arenberg gennem skoven Wallers-Arenberg, som rytterne når efter ca. 166 km.

 

For at komme bedst muligt igennem disse pavéer er det vigtigt at ligge langt fremme i i feltet, så man mindsker risikoen for at blive involveret i styrt, hvis nogen foran styrter. Indtil 1998 var indkørslen til Arenberg-pavéen eksempelvis ned ad bakke, hvilket nærmest førte til en sprint blandt rytterne for at skaffe sig en god position i feltet, for at nå blandt de første ind på den snævre og farlige vejstrækning. Denne positionskamp har flere gange ført til alvorlige styrt, måske mest alvorligt for den belgiske cykelrytter Johan Museeuw, der styrtede på denne strækning i 1998, og nær mistede sit ene ben på grund af koldbrand.

 

Dette var en væsentlig årsag til, at for at sænke feltets fart på vej ind i Arenberg-skoven vedtog arrangørerne fra 1999 at justere ruten, således at vejen gennem skoven nu køres i den modsatte retning. I 2005 blev Trouée d’Arenberg-sektionen helt udeladt, eftersom arrangørerne mente at vejens tilstand var forringet så meget, at det ikke længere var sikkerhedsmæssigt forsvarligt at benytte vejen. Dette skabte så store protester, at man fra 2006 igen havde pavéen gennem Arenberg-skoven med på ruten igen, efter at have været blevet forbedret en smule.

 

Udover Arenberg pavéen er to af de vanskeligste og ofte afgørende sektioner den 3000 m lange Mons-en-Pévèle (efter 213 km) og den 2100 m lange Le Carrefour de l’Arbre (efter 244 km), begge mod afslutningen af løbet. På dette tidspunkt i løbet kører de ryttere, der endnu er tilbage i løbet på deres yderste grænse. Kræfterne er ofte brugt op, mange kører på dette tidspunkt på vilje og instinkt, hvilket er årsagen til, at disse 2 sektioner er ekstra vanskelige, når man samtidig med udtømte kræfter, også skal navigere med cyklen på de ujævne brosten.

 

Paris Rubaix afsluttes hvert år med halvanden omgang på den flade udendørs betoncykelbane i Roubaix.

 

Rekorden for flest sejre af Paris Rubaix indehaves af de belgiske cykellegender Roger De Vlaeminck, som mellem 1972 og 1977 sejrede fire gange, og for den bedrift blev han hædret med et trofæ i form af en brosten, og Tom Boonen, der opnåede sine fire sejre i perioden 2005–2012. Octave Lapize (Frankrig), Gaston Rebry (Belgien), Rik Van Looy (Belgien), Eddy Merckx (Belgien), Francesco Moser (Italien) og Johan Museeuw (Belgien) har hver vundet tre gange.

 

Vores egen filminstruktør og cykelekspert Jørgen Leth er så forelsket i cykelløbet Paris-Roubaix, at han har lavet en film om det. “En forårsdag i helvede” kaldte han filmen som han lavede i 1976 om det hårde og legendariske cykelløb. En film, som i dag stadig begejstrer folk, og får folk til at blive cykelfans.

 

Jørgen Leth følger det prestigefyldte løb tæt hver eneste år, og han har to favoritudgaver af løbet. Løbet fra 2010, hvor Fabian Cancellara vandt som CSC-rytter, samt løbet i 1976, som han lavede filmen om.

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews