Realkreditlån hvad skal jeg vælge ? Her Er Nogen Gode Tips

 

At købe bolig er for mange mennesker den største investering i deres liv, og derfor er det meget vigtigt, at du finansierer dit boligkøb, så optimalt som muligt i forhold til din/jeres privatøkonomi.

 

Lån til ejerbolig bliver typisk finansieret med en kombination af realkreditlån og banklån, hvor man få realkreditlån på op til 80% af værdien af en ejerbolig (75% såfremt det er et fritidshus), mens resten typisk finansieres af egen opsparing og/eller banklån.

 

 

Skal du købe ny bolig eller overvejer du omlægning af boliglån, så er her nogen gode tips:

 

Realkreditlån hvad skal jeg vælge – Fast eller variabel rente

Det første du skal overveje er, om du foretrækker en fast eller variabel rente på dit boliglån. Valget er typisk et spørgsmål om risiko, og valget af lånetype er afhængig af, hvor risikovillig du er. Den variable rente giver dig en ubegrænset risiko, mens den faste rente giver dig en begrænset risiko. Med et fast forrentet lån kommer du til at kende dine ydelser på lånet i hele lånets løbetid, men vil få et dyrere lån, såfremt renteniveauet vil være faldende over en længere periode i fremtiden.

Er du mere risikovillig kan du alternativt overveje at tage eksempelvis et 5-årigt rentetilpasningslån, såfremt der er en forventning om et fremtidigt faldende renteniveau, og bruge rentebesparelsen til at afdrage hurtigere på gælden. Til denne type lån skal du nøje overveje, hvor meget eksempelvis en rentestigning vil påvirke din økonomi, eller om du i forvejen har en stor risiko på din formue fra en stigende rente, ligesom nogen subjektive og/eller psykologiske forhold gør sig gældende, som eksempelvis , at du stadig kan sove roligt om natten, hvis du vælger en variabel rente, og der begynder at ske en rentestigning.

Hvad der er mest fordelagtigt, vil selvfølgelig altid afhænge af dine individuelle forhold, og den konkrete situation. Meget afhænger også af den fremtidige renteudvikling, som ingen med sikkerhed kan forudsige. Som tommelfingerregel kan man dog sige, at jo lavere den aktuelle rente er, jo tættere er vi på en rentestigning. Det forhold skal med i dine overvejelser, når du vælger om dit realkreditlån skal være med fast eller variable rente.

Sammenfattende – Hvis du ikke er særlig risikovillig, så skal du vælge et fastforrentet lån, hvor du betaler det samme beløb hver måned, og hvor rentens udsving ikke påvirker ydelsen på dit lån. Er du mere risikovillig bør du vælge et rentetilpasningslån. Det kunne være et lån, hvor renten tilpasses i et interval af 1, 3 eller 5 år, eller et kort rente lån, hvor renten tilpasses hvert halve år. Lån med variabel rente giver dig mulighed for at udnytte en forventning om en fremtidig faldende rente.

 

Realkreditlån hvad skal jeg vælge – Kurs på obligationer

Som tommelfingerregel, så optag ikke lån i kreditforeningsobligationer med kurs under 95, da kursen ved rentefald vil stige, så din restgæld bliver alt for stor. Eksempelvis vil et lån på 2 mio.  kr. optaget til kurs 90 koste over 2,2 mio. kr. ved en kursstigning til 100, hvis lånet skal konverteres før tid.

 

Realkreditlån hvad skal jeg vælge – Lån med afdragsfrihed

I perioder med lav rente kan der afdrages på andre dyre lån ved at optage afdragsfrie lån i boligen. Såfremt du har anden gæld med høj rente, så kan det være en god ide, at optage et afdragsfrit lån i din bolig (eksempelvis de første 10 år afdragsfrit), og bruge den sparede ydelse til at få afdraget den dyrt forrentede gæld hurtigere. Man skal passe på med et afdragsfrit lån, såfremt
den sparede ydelse bruges til et forøget privatforbrug, idet det kan være meget farligt den dag man skal begynde at betale af på det afdragsfrie lån med en højere ydelse.

 

Realkreditlån hvad skal jeg vælge – Din bankrådgiver er ikke uvildig

Der findes i dag rigtig mange forskellige typer realkreditlån og realkreditinstitutter. Det kan derfor være svært at danne sig et overblik, men det er vigtigt, at du forsøger at forstå, hvordan et realkreditlån er skruet sammen. På denne måde har du de bedste forudsætninger for at få det realkreditlån, der passer bedst til dig. Her vil mange søge hjælp i sin bank, men her skal man bare huske, at bankens rådgiver ikke er uvildig, men i høj grad vil varetage bankens interesser. Såfremt du gerne vil have uvildig rådgivning, bør du derfor overveje en uafhængig økonomisk rådgiver, der i modsætning til din bankrådgiver, ikke har nogen interesse i at sælge dig et lån, som din bank tjener penge på.

 

Realkreditlån hvad skal jeg vælge – Sammenligning af Realkreditlån

Sammenligning af lånets ydelse i forskellige realkreditinstitutter skal altid ske mellem lån af samme løbetid. Derfor skal du altid beregne og sammenligne boliglån, der varer lige lang tid og husk også at basere din beregning på samme type af lån – eksempelvis flexlån eller fastforrentet lån. Du kan se mere om prissammenligninger af realkreditlån Her 

 

Realkreditlån hvad skal jeg vælge – Konvertering af realkreditlån

Påtænker du at omlægge dit eksisterende realkreditlån til boligen, så er en tommelfingerregel, at restløbetiden på lånet skal være mindst 10 år og restgælden mindst 200.000 kr. Er dette ikke tilfældet, bliver udgifterne ved låneomlægningen typisk for høje set i forhold til gevinsten.

—————————–

Ovennævnte ting er nogen af de væsentlige ting, som du skal overveje, når du optager et realkreditlån. Uanset hvad du vælger, så kan man ikke på forhånd være sikker på, at vælge den perfekte beslutning. Ligegyldigt hvilken låneform du foretrækker, når du står og skal låne til boligen, så vil der altid være indbygget en usikkerhed i dit valg. Om du skal vælge det ene eller det andet lån, er et spørgsmål om fornemmelse og dine personlige præferencer. Dog har den korte rente historisk set været lavere end den lange rente, hvilket bør gøre flex- og rentetilpasningslån bedst. Til gengæld tilbyder de fastforrentede lån sikkerhed og konverteringsmuligheder ved stigende rente.

 

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews