Robotter I Fremtiden På Det Danske Arbejdsmarked

 

I science fiction-film ser vi ofte robotter fremstillet som ondskabsfulde væsener, der truer menneskehedens overlevelse, fordi de ofte fremstilles som væsner, der vil overtage verdensherredømmet.

 

Så slemt står det ikke til i virkeligheden, hvor robotter i stedet er blevet en væsentlig faktor, når det gælder fremtidens arbejdspladser, og derved et element, der skal tages alvorligt, når det gælder mange menneskers fremtidige livsgrundlag – deres arbejde.

 

Når robotter i fremtiden holder sit indtog på en arbejdsplads, så vil den i modsætning til de øvrige ansatte ikke holde nogen kaffe- og frokostpauser, tager aldrig på ferie, behøver ingen overarbejdsbetaling, og knokler døgnet rundt. Så har vi grund til at frygte for vores fremtidige arbejdspladser, når den hastige teknologiske udvikling gør det mere og mere almindeligt, at få robotter integreret på vores arbejdspladser.

 

I 2013 blev der lavet en forskningsundersøgelse, hvor man lavede en liste med job, vi mennesker ikke er sikre på at beholde i fremtiden p.g.a den teknologiske udvikling. Procenten i nedenstående jobs var forskernes vurdering af, hvor stor risikoen var, for at robotter overtager jobfunktioner i fremtiden. Listen overraskede mange, fordi den indeholder mange højtlønnede job.

  • Bankrådgiver: 95 pct.
  • Advokatsekretær: 95 pct.
  • Ejendomsmægler: 80 pct.
  • Chefsekretær: 80 pct.
  • Pilot: 55 pct.
  • Computerprogrammør: 45 pct.

 

Årsagen til at mange menneskelige jobfunktioner i fremtiden bliver overflødige i ovennævnte jobs er, at robotterne kommer til at overtage mange af arbejdsfunktionerne, fordi meget af det arbejde, der udføres i ovennævnte jobfunktioner er arbejde, der kan sættes på en formel. Ovennævnte jobfunktioner består i høj grad af rutine- eller analysearbejde, og papirarbejde, som fremtidens robotter kan udføre langt hurtigere, mere effektivt og billigere end mennesket.

 

Vi er allerede godt i gang med at indføre robotter på arbejdsmarkedet, bare kig på den Københavnske Metro, der kører uden en togfører, og nu begynder man at lave tests med førerløse lastbiler på vejene.

 

Både tænketanken Kraka og Cevea har regnet sig frem til, at omkring 800.000 eksisterende job herhjemme er i fare for at forsvinde de nærmeste årtier på grund af automatisering.  Særligt udsatte er ansatte inden for kontor- og kundeservice, transport, landbrug, fiskeri og manuelt arbejde.

 

Robotter i fremtiden – Skal vi så være bange for, at robotterne stjæler vores arbejde ?

 

Kigger man ensidigt på det, så kan robotter ligne en trussel med deres fantastiske arbejdsmoral uden kaffepauser og kollegial hyggesnak. Men inden man bliver “robotforskrækket”, så er det vigtigt, at man indtænker automatiseringen/robotterne i et større perspektiv.

 

En automatiseret arbejdsplads vil i fremtiden være en mere konkurrencedygtig arbejdsplads, og en konkurrencedygtig arbejdsplads er ofte en velbefolket arbejdsplads.

 

Et godt eksempel er Trelleborg Sealing Solutions, som arbejder med avanceret polymerteknologi. Virksomheden er på to et halvt år gået fra seks til 35 robotter sideløbende med, at de er gået fra 300 til 340 menneskelige ansatte. Så selvom myten går på, at robotterne afskaffer vores arbejdspladser, så kan effektiv omstilling af vores virksomheder med robotter netop være med til at sikre, at der i fremtiden bliver effektiviseret endnu bedre i virksomhederne, og arbejdspladser med robotter og mennesker går hånd i hånd på en positiv måde.

 

En anden vigtig faktor med robotter er, at i mange år har mange af vores industrivirksomheder mistet arbejdspladser, der er flyttet til løn billige virksomheder i Østen. Med robotter i fremtiden vil vi kunne fastholde en stor del af produktionen her i Danmark, og det kan være med til, at vi ikke bare fastholder jobs her i Danmark, men også skaber jobs her i Danmark.

 

Historisk set har teknologi skabt flere jobs, end den har ødelagt, og der er ingen grund til at tro andet er tilfældet med robotter i fremtiden. Det er dog vigtigt, at samfundet er på forkant med udviklingen, så vores uddannelsesinstitutioner bliver justeret til den nye teknologiske fremtid. Faktisk har flere virksomheder i dag allerede svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft baseret på den teknologiske udvikling.

 

En af styrkerne ved danske virksomheder/arbejdspladser er, at de historisk set har været rigtig gode til at omstille sig baseret på den teknologiske udvikling, og der har aldrig været flere beskæftigede på arbejdsmarkedet end der er i dag. Så et godt bud er, at de danske virksomheder også klarer den fremtidige omstilling til robotter på en god og konstruktiv måde til gavn for alle mennesker på arbejdsmarkedet.

 

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews