Skal Alle Have Ret Til At Få Børn ?

 

TV 2 udsendelsen – Er du mors lille dreng ? – har sat gang i debatten om alle skal have ret til at få børn. 1 del af udsendelsen handler om Anni og Bjarne, der får en lille søn Jørn. Det offentlige er allerede mens Anni er gravid godt klar over, at både Anni og Bjarne har nogen alvorlige mentale og sociale problemer bla. med stort alkohol- og hash forbrug, så lige fra fødslen bliver Anni og Bjarne overvåget af pædagogerne fra institutionen Bethesda, der er en institution med mange års erfaring og ekspertise i vurdering af forældrekompetencer, samspil og spæd- og småbørns trivsel og udvikling, idet Bethesda ikke tror Anni og Bjarne kan klare, at passe ordentlig på deres lille søn.

 

Det viser sig også efter meget kort tid, at Anni og Bjarne ikke kan håndtere forældrerollen. Allerede få dage efter fødslen bliver det vurderet, at der kun er 2 muligheder. De får en mulighed for komme ind på Bethesda og bo, og blive oplært og vurderet i deres evner til at varetage forældrerollen, eller de får Jørn tvangsfjernet fra hjemmet. Anni og Bjarne vælger så at give det en chance på Bethesda. På Bethesda kan de heller ikke håndtere at passe ordentlig på lille Jørn, der som dagene går trækker sig mere og mere ind i sig selv. Forældrene er slet ikke i stand til at skabe en kontakt og tæthed til deres lille spædbarn, og pædagogerne er bekymrede for, at Jørn kan tage varig skade af denne omsorgssvigt.

 

Anni og Bjarne kan ikke tilsidesætte deres egne behov, de orker eksempelvis ikke at tage sig af Jørn om morgenen, idet de selv er meget trætte. Efter ca. 4 måneder får de til sidst Jørn tvangsfjernet fra hjemmet, og han kommer i familiepleje hos en sød familie.

 

I del 2 af udsendelsen som foregår 10 år efter fødslen af Jørn er Anni og Bjarne gået fra hinanden. Jørn er stadig i pleje hos hans plejefamilie. Anni har fundet en ny kæreste, og de skal så have et barn sammen. Den offentlige forvaltning mener, at Anni’s nye kæreste, skal have muligheden for at vise, at han godt kan håndtere den lille nye søn, og det er han overhovedet ikke i stand til at håndtere. Det viser sig, at det i sidste ende er Anni som skal passe på den nye søn, som hun ligesom med Jørn ikke er i stand til. Anni indvilger selv i at få fjernet det nye barn fra hjemmet, og det nye barn kommer i pleje hos den samme familie som storebroderen Jørn.

 

Man kan tydeligt mærke på nu 10 årige Jørn, at han ikke har fået den barndom, som et spædbarn skal have. Jørn har fået konstateret lidelsen Autisme og ADHD, og går i en specialskole. Lederen af Bethesda udtaler i udsendelsen, at hun mener, at den omsorgssvigt som Jørn var udsat for, i de første måneder efter sin fødsel meget vel kan have givet Jørn varige skader, og kan være en af årsagerne til hans senere mentale problemer.

 

En sådan udsendelse rejser jo med rette debatten om alle mennesker skal have ret til at få børn ? Grundlæggende i dag HAR alle jo ret til at få børn. Spørgsmålet er så om denne ret i visse tilfælde skal fraviges ? Er der mænd og kvinder som er uegnede til at få børn ?

 

Som udsendelsen viser, så kan der eksempelvis være en gruppe børn, der udvikler alvorlige skader – fysisk såvel som psykisk – på grund af forældrenes manglende evne til at løfte forældreopgaverne. Det kan være forældre, der er misbrugere eller forældre, der på grund af et mentalt handicap er ude af stand til at varetage forældreopgaven. Skal man prioritere disse persongruppernes grundlæggende RET til at få børn eller barnets tarv ?

 

Det vil være et stort et indgreb i forældrenes grundlæggende rettigheder og det er vigtigt, at forældres og vordende forældres – også misbrugende forældres – retssikkerhed håndhæves. Dette skal vægtes op mod på den ene side forældrenes legitime krav på at få et barn, og på den anden side barnets ligeså legitime krav på at blive beskyttet imod risikoen for at få alvorlige problemer i livet.

 

Skal alle have ret til at få børn er et meget kompliceret område, og derfor er det vigtigt at få taget debatten især fra politisk hånd, få en række eksperter med på banen, og få fastsat nogen gode retningslinjer omkring det enkelte menneskes grundlæggende ret til at få børn. Debatten om at vælge til og fra er vigtig, fordi voksnes ret til at få børn ikke nødvendigvis går hånd i hånd med barnets bedste, og de politisk “korrekte holdninger” ofte handler mere om voksnes rettigheder end om barnets tarv.

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews