Skal Hash Legaliseres i Danmark ?

 

De seneste års undersøgelser om det løbende spørgsmål – Skal hash legaliseres i Danmark ? har vist, at der er en stigende positiv holdning fra danskerne om,  at hash skal legaliseres. Et flertal af danskerne mener efterhånden, at det skal være muligt at ryge, købe og opbevare cannabis til eget forbrug, og der bør også indføres Statskontrolleret salg af hash i Danmark. Det er budskabet fra flertallet af danskerne, selvom danskerne stadig er meget delte i spørgsmålet. I undersøgelser har det vist sig, at ca. 45% af danskerne mener, at det bør gøres tilladt at ryge eller på anden måde indtage hash, mens ca. 40% mener, at det bør forblive ulovligt. Tilsvarende er der et snævert flertal for at gøre det lovligt at købe og opbevare cannabis til eget forbrug. Endeligt er ca. 15% af danskerne stadig usikre på spørgsmålet, om hvorvidt hash skal legaliseres i Danmark.

 

Den dominerende holdning blandt et flertal i Folketinget er stadig, at hash skal være ulovligt, mens eksempelvis Københavns overborgmester Frank Jensen er fortaler for, at man som forsøgsordning, skal gøre hash lovligt i København. Hans tanke er, at alle danske statsborgere over 18 år skal kunne købe op til fem gram hash om dagen ved blot at vise sygesikringskort. Og det skal ske på fem-seks centrale udsalgssteder i København, hvor uddannet personale vejleder i hashens styrke og effekt.

 

Skal hash legaliseres i Danmark ? Her er nogen af de mest anvendte argumenter blandt tilhængere af fri hash/cannabis:

 

 • Hvis man sammenligner dokumenterede skader ved brug af hash med skader fra tilladte stoffer som eksempelvis alkohol og tobak, vil man kunne påvise, at hash har langt færre skader, og som dokumentation bruges ofte henvisning til artikler i den anerkendte Medicinske Database PubMed  der vedligeholdes af the NCBI (National Center for Biotechnology In-formation), som er en del af National Library of Medicine (NLM) på National Institutes of Health (NIH). PubMed indekserer knap 5.500 tidsskrifter med i alt mere end 25 mio artikler indenfor medicin, sundhed, sygepleje, veterinær medicin m.m.

 

 • Flere og flere tager medicinsk cannabis på eget initiativ (selvom det stadig er ulovligt, såfremt det ikke er udskrevet af en læge), idet mange har oplevet, at det kan hjælpe og lindre smerter på en måde, som mange andre medicinske medikamenter ikke kan. Med mindre, der er dokumenteret særlige farer ved brugen af cannabis i særlige sygdomme,  så er det patienterne, der i sidste ende ved bedst, om et medikament får dem til at føle sig bedre tilpas eller ej, og her har medicinsk cannabis vist sig meget effektivt på en række lidelser. Som følge af de mange patienters positive tilbagemeldinger om medicinsk cannabis har man derfor vedtaget en dansk forsøgsordning fra Fra 1. januar 2018, hvor 4 typer patienter får udvidet og kontrolleret adgang til medicinsk cannabis. Som de første må disse forsøgspatienter få medicin fra uforarbejdede dele af cannabis-planten. I dag er det kun tilladt for enkelte patienter at få ekstrakt eller syntetisk cannabis. Den type patienter som bliver inddraget i forsøgsordningen har lidelser pga:
  • multipel sklerose,
  • rygmarvsskade,
  • kronisk smertebehandling eller kemoterapi.

 

 • Ved en legalisering af hash/cannabis kan staten oven i købet tjene penge, formentlig komme af med noget af det kriminelle miljø omkring hashsalg, og tilbyde hash under meget mere kontrollerede former med en professionel rådgivning.

 

 • Hvis vi legaliserer hash og cannabis, og vi meget usandsynligt eksempelvis om 10 år finder ud af, at vi har masser af indlæggelser om året på grund af psykoser efter hashbrug eller vores samfunds arbejdsproduktivet er faldet drastisk, fordi folk ikke kan passe deres arbejde, så kan man tage det op til vurdering igen. Hvis Folketinget så har et tilstrækkeligt dokumenteret grundlag for, at hash/cannabis er skadeligt, så har man jo muligheden for at ændre reglerne på grundlag af den nye dokumentation.

 

 • En succeshistorie med afkrimininalisering af hash er Portugal. I 2001 valgte Portugal af afkriminalisere hash, samtidig med, at man med afkriminaliseringen afsatte en masse penge til behandling, rehabilitering, forebyggelse, for at ændre billedet af udsatte stofmisbrugere, og i at kommunikere narkotika som et socialt og sundhedsmæssigt problem. Her 16 år efter bliver ordningen rost til skyerne af internationale organisationer som WHO, der kalder modellen en succes, og FN’s kontrol organ ICCB (International Narcotics Control Board) mener, at Portugal har fundet den bedste praksis for håndtering af hash. Skeptikerne dengang i 2001 havde de samme argumenter som modstanderne i dagens Danmark har, men resultatet 16 år efter, med afkriminaliseringen og investeringen i forbedringer af sundhed og sociale forhold har kastet følgende dokumenterede effekter af sig:
  • Mindre kriminalitet, så retssystemet er blevet lettet fra sager og byrder, især i fængslerne.
  • Det problematiske stofbrug i samfundet er faldet.
  • Antallet af skader og sygdomme i forbindelse med stofmisbrug er faldet.
  • Flere har adgang til behandling og hjælp til at komme i arbejde.
  • Staten har færre udgifter til følger af stofmisbrug end før reformerne.
  • Stoffer omtales mindre stigmatiserende og sensationelt i offentlige debatter.
  • Det er lykkedes at indføre en mere human sundhedstilgang til problemer med stoffer.

 


 

Skal hash legaliseres i Danmark ? Folketinget er stadig ikke moden til at frigive hash, idet den generelle holdning blandt vores beslutningstagere er, at man frygter, at fri hash vil føre til øget kriminalitet, og at flere vil udvikle et misbrug, især blandt de unge. Samme argument havde skeptikerne i Portugal i 2001, men her har udviklingen som nævnt været helt anerledes end skeptikerne forudsagde. Er forholdene i Portugal så meget forskellige fra Danmark ?

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews