Hvad Er En Solformørkelse ? – Få En Kort Gennemgang

 

Solformørkelse er et fænomen der forekommer, når solen, månen og jorden står på en lige linie med månen i midten. I den situation vil månen helt eller delvis blokere for lyset fra solen, hvilket vil resultere i, at sollyset kun når dele af jorden, og de steder på jorden, hvor skyggen rammer, bliver der solformørkelse.

 

Solens diameter er omtrent 400 gange større end Månens diameter, men den er også cirka 400 gange så langt væk fra Jorden, og ved nogen tidspunkter i deres bane fylder Solen og Månen næsten lige meget på himlen – Månen kan blokere for lyset fra Solen, og vi får en solformørkelse.

 

Tilsvarende kan man tale om måneformørkelse, der sker når månen bevæger sig ind i jordens skygge. Måneformørkelse kan kun ske, når der er fuldmåne. En måneformørkelse er mere sjælden end en solformørkelse, og har noget at gøre med, hvordan henholdvis månens og solens bane hælder i forhold til jordens bane.

 

Her en nogle facts omkring solformørkelse:

 

Hvad er forskellen på delvis og total solformørkelse ?

Ved en total solformørkelse bevæger månen sig fuldstændig ind foran solen, og dækker herved solskiven helt. Totale solformørkelser, som kan ses fra Danmark, er relativt sjældne fænomener. Den sidste totale solformørkelse, som kunne ses fra Danmark, skete den 28. juli 1851, og den næste totale solformørkelse i Danmark vil ske den 25. maj 2142.

 

Vil man gerne se en total solformørkelse, så ligger Færøerne på en breddegrad, hvor der med jævne mellemrum er total solformørkelse. Problemet på Færøerne er, at vejret/skyer nogen gange kan være et problem ved oplevelsen af solformørkelsen, så vil man være sikker på at opleve en total solformørkelse, skal man måske planlægge sin ferie og rejse, til et land med mere stabilt vejr.

 

Der er i gennemsnit en total solformørkelse et eller andet sted på Jorden med cirka halvandet års mellemrum – men mange af dem foregår desværre på ret så utilgængelige steder, som til havs eller på Antarktis.

 

Men total formørkelse vil eksempelvis den 21.august 2017 rulle tværs henover USA, hvor den totale solformørkelse vil strækker sig tværs over hele det centrale USA, fra Oregon i vest i en stor bue ned til Charleston i South Carolina. Undervejs krydser solformørkelsen blandt andet Grand Teton National Park, Kansas City og Nashville.

 

Den delvise solformørkelse er den anden form for solformørkelse, og optræder, hvor Månen ikke er stor nok til at dække helt for Solens stråler og derfor efterlader en flammende gul ring. Det er den vi oftest oplever i Danmark, og den næste delvise solformørkelse i Danmark vil ske den 10. juni 2021.

 

 

Hvor lang tid varer en solformørkelse ?

En solformørkelse varer imellem 2 og 7 minutter, og årsagen til at solformørkelser har forskellig varighed er, at både Jorden og Månen har aflange, eller elliptiske, baner. Hvis vi skal opleve en langvarig total solformørkelse, skal Månen være tæt på, og Solen skal være langt væk.

 

Hvor langt er der til solen og månen ?

For at sætte Jorden, Månen og Solen lidt i perspektiv i forhold til hinanden, så er størrelsesforholdet:

  • Jordens diameter er 12.742 km.
  • Månens diameter er 3.474 km.
  • Solens diameter er 139.822 km.

Den gennemsnitlige afstand mellem centrum af Jorden og af Månen er 384.405 km.

Afstanden fra Jorden til Solen er 149,6 millioner kilometer.

 

Hvorfor må man ikke kigge på solformørkelse ?

Hvis man ikke har de rigtige briller skal/må man ikke kigge op på Solen under en solformørkelse. Uden de rigtige briller risikerer man at ødelægge sine øjne, og i værste tilfælde helt at miste synet. Årsagen er, at hvis man kigger rigtigt længe mod den formørkede sol, så koger man vævet inde i øjet væk. Problemet med en solformørkelse er, at man tror, at man kigger op på en sort plet på solen, men i virkeligheden er solens stråler omkring den sorte plet stadig så skarpe, at de vil kunne ødelægge dine synsceller.

 

Så derfor skal du lade være med at lade dig friste til at kigge op mod solen, når der er solformørkelse, selvom der umiddelbart ikke er noget skarpt lys, der generer dine øjne. Det er ikke nok bare at bruge almindelige solbriller – Faktisk skal du have mange hundrede par almindelige solbriller på for at opnå den rigtige beskyttelse af dine øjne ved en solformørkelse.

 

Den farlige ultraviolette og infrarøde stråling fra solen er godt nok usynlig, men den kan stadig give varige øjenskader. Derfor er det vigtigt, at man anskaffer sig nogle beskyttelsesbriller, der kan købes i niveauet 30-50 kr, såfremt du vil ud og opleve en solformørkelse.

 


 

Hvis du ikke allerede har oplevet en total solformørkelse, så kunne det være en overvejelse værd, når du skal planlægge din næste ferie. Man siger, at hvis man har oplevet en total solformørkelse, glemmer man det aldrig. Det er et fascinerende naturfænomen, hvor det ved højlys dag pludselig bliver mørkt og mærkbart koldere, fuglene holder op med at synge og stjernerne kommer frem på himlen.

TILMELD "GODE TIPS 4 YOU" NYHEDSBREV
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Modtag "Gode Tips 4 You" Nyhedsbrev ca. 1 gang om måneden, hvor du får en oversigt over nye artikler på Gode Tips 4 You. Der kommer ca. 15-20 nye artikler hver måned med spændende og brugbare tips, som kan gøre din hverdag lettere.
VI HADER SPAM. Din email vil selvfølgelig aldrig blive delt eller solgt til 3. part.
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Gode Tips 4 You
Average rating:  
 0 reviews